Hopp til innhold


Frukt, bær og grønnsaker

Derfor bør du spise økologisk frukt, bær og grønnsaker.

Økologisk frukt, bær og grønnsaker sprøytes ikke med kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Det er ikke tillatt å bruke voks og andre midler til behandling av overflaten på frukt, frukten har derfor et naturlig utseende og man kan trygt bruke skallet av for eksempel sitron i maten. Økologisk frukt og grønt inneholder ofte mer «sunne plantestoffer» (fytokjemikalier) fordi frukten må bygge opp sitt eget immunforsvar mot angrep fra skadedyr og sykdommer som forekommer i et naturlig økosystem. I konvensjonell drift belager man seg i større grad påsprøytemidler for å unngå sykdommer og bli kvitt skadedyr.

I produksjonen av økologiske grønnsaker benyttes ikke kunstgjødsel eller kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Siden økologiske grønnsaker gjødsles mindre enn konvensjonelle grønnsaker, tar det gjerne litt lengre tid før de modnes. Til gjengjeld inneholder de mindre vann, og mer næring per kilo.

Se info om sprøytemiddelrester i mat.

Tilbake til toppen