Hopp til innhold

Bønder og byen

Urban farms: Bærekraftig matproduksjon i urbane strøk

Nå kan du ta del i kunnskapen når forskningsprosjektet Urban Farms avholder sitt avslutningsseminar der vi deler lærdom fra bønder, forskere og byfolk som har deltatt i arbeidet.

Informasjon

  • Dato: 05. jun. 2023 - 10:00
  • Sted: Økern portal, Lørenfaret 1
  • Se kart
  • Arrangør: Norsøk og Økologisk Norge

Bønder og byen : Symbiose eller eksistensiell konflikt?

Voksende byer har en tendens til å konsumere landbruksareal på sin vei for å skape rom for flere folk og mer infrastruktur. Forskningsprosjektet Urban Farms har undersøkt om bønder og byen kan smelte sammen i en produktiv symbiose i stedet for å ende i en eksistensiell konflikt.

Kortreist resirkulering av næringsstoffer


Byer og urbane områder produserer store mengder næringsrikt organisk avfall fra mennesker og næringsaktivitet som kan brukes til jordforbedring eller gjødsel. Produksjon av gjødsel er energikrevende og transporteres ofte over store avstander før den kommer til bonden. Dette gir gode muligheter for å lage mer miljøvennlig mat i urbane eller bynære områder.


Kunnskap om mat i befolkningen


Etter hvert som byene vokser seg større og større er det færre og færre folk som har en relasjon til landbruket, og har ikke noe bilde av hva det innebærer å produsere mat på våre breddegrader. Matproduksjon i og nært byen gir disse folka mulighet til å bygge opp igjen denne tilknytningen, og verdsette alt som ligger bak pakkene med mat i butikkhylla. Flere og flere mennesker opplever også de fysiske og mentale fordelene ved å delta i matproduksjonen gjennom f.eks. andelslandbruk.


Bedre samfunnsberedskap


Usikre tider i verden synliggjør hvor sårbare mange av verdikjedene er, som vi er avhengige av for å produsere og importere den maten vi trenger. Byene med mange mennesker er kanskje mest utsatt i denne sammenhengen. Ved å øke matproduksjonen i og ved byene bidrar man til å senke denne usikkerheten. Har man først etablert matproduksjon i disse områdene, så vil det være enklere å utvide produksjonene om nødvendig, siden utstyr og verdikjeder allerede er i bruk.


Program:


10:00-10:05 Velkommen
Del 1 – Foredrag: Hva vi har lært av prosjektet
10:05-10:20 URBANFARMS – Bakgrunn, formål og oversikt over prosjektet
10:20-10:35 Dyrkingsareal og egnethet for urban gårdsdrift
10:35-10:50 Markeds(førings)muligheter og hindringer for urban gårdsdrift

10:50-11:05 Pause

11:05-11:20 Sirkulær håndtering av næringsstoffer og fare for tungmetallforurensning i urban matjord
11:20-11:35 Bærekraft i urbane gårdsbruk
11:35-11:50 Internasjonale refleksjoner: Storbritannia – Norge
12:00-1300 Lunsj

Del 2 – Paneldebatter

1300-1345 Hvorvidt har prosjektet bidratt til å oppnå politiske mål? Nasjonal og lokale (Bergen og Oslo) strategier for urbant landbruk
1345-1400 Pause
1400-1445 Hvordan kan urban gårdsdrift bidra til å håndtere utfordringer for matsystemer?
* Redusert eller usikker produksjon?
* Forstyrrelser i forsyningskjeder?
* Lite kunnskap om matproduksjon i befolkningen?


Del 3 – Spørreundersøkelse

1430-1445 Hvordan kan urban gårdsdrift fremmes og bynær matproduksjon styrkes?
* Fremtidige prioriteringer for politikere forvaltning
* Gårdbrukere
* Forskere
* Andre intressenter1445-1450 Avrunding og takk!

Kontaktperson

Alexandra Devik
Telefon: +47 24 12 41 10
Tilbake til toppen