Informasjon
- Dato: 27. jan. 2022 - 10:00 - 14:00
- Sted: Digitalt arrangement / Zoom webinar
- Se kart
- Arrangør: Forbruksforskningsinstituttet SIFO
Forskere fra NORSØK vil presentere ferske resultater fra forskning på en lang rekke alternativer til innsatsfaktorer som i dag er uønsket innenfor økologisk landbruk og som på sikt skal fases ut. Forskere fra SIFO vil presentere resultater fra en spørreundersøkelse om økologisk mat i syv europeiske land. De vil også fortelle om erfaringer med brukerinvolvering i prosjektet. Vi inviterer også til diskusjon om veien videre for produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge.
Webinaret retter seg mot alle som ønsker at økologisk produksjon og forbruk skal vokse i Norge, spesielt politikere, ansatte i organisasjoner, faglag og offentlige etater, og forskere med interesse for fagfeltet.
Seminaret er et samarbeid mellom SIFO, NORSØK, Økologisk Norge og Norsk Landbruksrådgivning. Alle deltar i forskningsprosjektet Organic-PLUS, som er finansiert av EUs forskningsprogram Horizon 2020 (grant agreement No [774340 - Organic-PLUS]).
Arrangementet blir et heldigitalt webinar på zoom.
Program
Kl. 10.00-11.50 Forskning på økologisk mat – formidling av resultater fra det europeiske prosjektet Organic-PLUS
- Introduksjon til Organic-PLUS-prosjektet ved Markus Hustad, Økologisk Norge og Kjersti Berge, Norsk Landbruksrådgivning
- Alternativer til uønskede innsatsfaktorer i økologisk landbruk. Resultater fra Organic-PLUS. Ved Anne-Kristin Løes og Berit Blomstrand, NORSØK
- Folks oppfatninger av økologisk landbruk. Resultater fra forbrukersurvey og kompetansegrupper. Ved Gunnar Vittersø og Hanne Torjusen, SIFO, OsloMet
- Muligheter for forskning på økologisk mat og matproduksjon på nasjonale og europeiske arenaer. Ved Nina E. Solheim og Gudrun Langthaler, Norges forskningsråd
- Diskusjon med spørsmål og kommentarer fra tilhørerne
11.50-12.15 Pause
12.15-14.00 Veien videre for produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge
- Innlegg ved landbruks- og matminister Sandra Borch via forhåndsinnspilt video.
- Nils Kristen Sandtrøen (Ap), næringskomiteen på Stortinget
- Birgit Oline Kjerstad (SV), stortingsrepresentant
- Kommentarer til temaet fra faglagene. Ved Bodhild Fjelltveit, Norges Bondelag og Johan Warlo, Norsk Bonde- og småbrukarlag
- Kommentarer fra forbrukssektoren. Ved Gunstein Instefjord, Forbrukerrådet og Marte von Krogh, Matvalget
- Paneldebatt med kommentatorene, i tillegg til Harald Moskvil (MDG): Hvordan fremme produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge?