Hopp til innhold

Økologisk Nord-Trøndelag

Økologisk seminar 2018

Økologisk Nord-Trøndelag inviterer til Økologisk seminar 2018 på Bjerkem for 18. gang. 

Informasjon

  • Dato: 05. okt. 2018 - 11:00 - 17:15
  • Påmeldingsfrist: 03. okt. 2018
  • Sted: Gammellavin på Bjerkem, Såseggvegen 399, Henning i Steinkjer
  • Se kart
  • Arrangør: Økologisk Nord-Trøndelag

Velkommen til Økologisk seminar med fem kvalitesforedrag, økologisk minimarked og økologisk gourmetkveld.

Etter ØKOseminaret er Gourmetkveld på Bjerkem, hvor stjernekokken Kim Tore Sjøbakk inviterer både seminardeltakarane og andre til økologisk lokalmat/gourmetkveld på restaurant Experience på Gammellavin på Bjerkem. Se eget arrangement.
Arrangementet er en del av Økoveka 2018

Deltakeravgift:

Full dag Kr 700
Pris pr foredrag kr 100
Lønsj + del I kr 400

Medlemmer i Økologisk Norge får 10% rabatt

Program Økologisk seminar 2018

11.00 Oppmøte/registrering. Økologisk minimarknad. Sal av økologiske varer

12.00 Økologisk lønsj med økologisk lønsjmusikk

13.00 Opning

Del I: Politikk/samfunn/media/forsking/trend

13.15 Samfunnsansvarleg og heilheitleg forsking, politikk og næring: v/Professor i

økologisk økonomi: Ove Daniel Jakobsen, Nord Universitet, Bodø

14.00 "Sunn jord, gjev sunne plantar, sunne dyr og sunne menneske" v/Kristian Ormset

Del II: Mat og Helse

14.45 Kva er grunnen til at vi bør vere føre var i GMO-spørsmålet? Prof. emeritus, konsulent i

GenØK, Tromsø Terje Traavik

15.30 Mat som förbättrar världen. Om sambandet mellom mat – miljø – helse. v/Lege

Cristl Kampa Olsson, Mörsil, Jämtland

16.15 Från mångfald till enfald - om kveitas historie og kultursorters potensial for

matforsyning i eit endret klima v/ Lege Kerstin Fredlund, Kalmar

17.15 Slutt

 

Ove Daniel Jakobsen er professor ved Senter for økologisk økonomi og
etikk, ved NORD Universitet i Bodø. Jakobsen fokuserer på
problemstillingar som ligg i skjæringsfeltet mellom økonomi, natur og
kultur. Jakobsen presenterer eit perspektivskifte i økonomifaga. Dette gjer
det muleg å oppdage fenomen og sammanhengar som tidlegare ikkje har
vore synlege.
Kristian Ormset var ein av intiativtakarane til og drivkreftene bak NORSØK
på Tingvoll der han også arbeidde i mange år. Han gjekk sidan over til
Debio og har i tida fram til pensjonistalder arbeida i Vitalanalyse. Ormset
har uttalt: Å drive jordbruket på ein måte som bidrar til auka humusdanning
er heilt avgjerande for å betre jordas fruktbarheit og sikre kommande
generasjonar eit grunnlag for matproduksjon. God jordstruktur, som både
aukar lagringsevne for vatn og infiltrasjonskapasitet, er eit resultat av ei
levande, humusdannande jord. Dette er også den mest effektive metoden til
å redusera klimagassutslepp frå landbruksjord.
Ingemar Terje Traavik er forskar med bioteknologi som spesialfelt. Traavik
tok doktorgraden sin ved Universitetet i Tromsø i 1979, og vart
professor ved same universitet i 1983. I 1998 var han ein av
initiativtakarane til den uavhengige forskningsstiftinga GenØk der han dei tre
første åra var dagleg leiar. I 2001 gjekk han over i rolla som forskningssjef.
Traavik har fleire gonger vore sterkt markert i media på grunn av forskinga
si på GMO og utspel i media om dette.
Cristl Kampa Olsson, lege og idealist – opprinneleg frå Bayern. Ho besøker
Oikos Nord-Trøndelag for tredje gong. Ho bur i Mørsil – 3 mil aust for Åre i
Sverige. Det står om Olsson at ”När hon började inse vidden av den
konventionella matproduktionen och föreläste om ”mat-hälsa-miljö” fick hon
ihop naturen med medicinen. Att få människor att genom sitt val av mat
påverka miljön kändes som ett realistiskt mål och som ett kraftfullt
miljöarbete. Kretslopphuset i Mörsil sentrum er eksempel på et livskraftig
prosjekt med småskala økologisk dyrking 1994 satt inn i en helhetlig
ramme. Cristl kåserer om korleis produksjonen av mat påverkar miljøet og
korleis det påverkar helsa vår.
Kerstin Fredlund, lege, Kalmar – «Att människan i dag medvetet odlar
tomma kalorier när världen ser ut som den gör är en katastrof», seier
Fredlund, som er forsker i mat og ernæring. Ho har tatt sin doktorgrad på:”
Hur man från spannmål(=korn) ska kunna ta fram gröt och välling som ger
oss moderna människor de mineraler vi behöver”

Kontaktperson

Jakob Bjerkem
Telefon: 95 99 35 69
Tilbake til toppen