Hopp til innhold

Dagsseminar Innlandet

Dagsseminar Økologisk Innlandet

Økologisk Innlandet er glad for å kunne videreføre tradisjonen, dagsseminar i desember, denne gang på Norges Grønne fagskole Vea, Moelv.

Informasjon

  • Dato: 05. des. 2025 - 10:00
  • Påmeldingsfrist: 01. des. 2025
  • Sted: Norges Grønne Fagskole Vea, Turistveien 92, Moelv
  • Se kart
  • Arrangør: Økologisk Innlandet

Årets temaer:
- Klima- og miljøgoder ved økologisk drift v/Sissel Hansen
- Hva skal til for å styrke marked og økonomi for økologisk grøntprodusenter?

Kl 10.00 – 11.00
Første tema: Effekt av økologisk landbruk på klima og miljø
Meta-studien «Benefits of organic agriculture for environment and animal welfare in temperate climates» ble presentert i tidsskriftet Organic Agriculture i mars 2025. 21 forskere fra 10 ulike universiteter i Europa har studert og sammenstilt 528 vitenskapelige artikler som er publisert de siste 30 årene. De har sammenlignet økologisk og konvensjonelt landbruk etter 33 ulike parametere. Se lenke til pressemeldingen fra FIBL og videre til artikkelen i Organic Agriculture: https://www.fibl.org/en/info-centre/news/organic-farming-environment-society-meta-analysis-results

Sissel Hansen, seniorforsker NORSØK kommer og deler hovedpunkter fra studien. Hun relaterer til norske forhold og innleder til samtale om hvordan agronomiske tiltak i drifta kan bidra til en god ressursutnytting og lav miljøbelastning.

Pause 10 min.

Andre tema: Marked og økonomi for økologisk grønt fra Innlandet
Vi ønsker å belyse problemer og løsninger sett fra både bøndenes og markedsaktører sitt ståsted.

o Omsetning gjennom grossist (kl 11.10 – 12.00)
Per Odd Gjestvang, bonde. Leverer til grossist.
Nico Kaldijk, markedsansvarlig i Gartnerhallen. Har tidligere jobbet i Bama.

Enkel økologisk lunch (12.00 – 12.40)

o Småskala omsetning lokalt av økologisk mat (12.40 – 13.20)
Ingvild Lien, bonde: Erfaringer fra ulike former for lokal omsetning av økologisk grønt
Henning Holmbakken, daglig leder i Mat &drikke fra Innlandet SA. Hvordan løfte økologisk mat i satsingen på lokal mat?

o Økologisk i offentlige innkjøp (13.20 – 14.15)
Helge Hvoslef, inspirasjonsbonde Økoløft. Leverer blant annet til Ringsaker kommune.
Vidar Sveadal, enhetsleder matproduksjon, Ringsaker kommune. Erfaringer med innkjøp fra lokale produsenter, tilgang, prising, regelverk, begrunnelser for å handle lokalt.
Turid Windjusveen Olsen, seniorrådgiver, Statsforvalteren i Innlandet. Regelverk, muligheter og utfordringer for økologisk i offentlige innkjøp.

o Økologisk som del av det nye Matkultursenteret i Innlandet (14.15 -14.45)
Ingvild Århus, prosjektleder Skåppå. Om Matkultursenteret, og hvordan økologisk landbruk & mat kan inngå der. Innledning og workshop med innspill fra seminardeltakerne.

Oppsummering og avslutning 14.45 – 15.00

Påmelding

Kr 250,- overføres til Økologisk Innlandet, kto.nr. 1822 07 99812
eller Vipps 770363 innen 1. desember. Merk: Navn + Vea.

Kontaktperson

Maria Bjune
Telefon: 41479067
Tilbake til toppen