Hopp til innhold


Økologisk mat i storkjøkken

Visste du at mange storkjøkken har gode erfaringer med økologisk mat? Uten økte kostnader får gjestene bedre og sunnere mat, de ansatte en bedre arbeidshverdag og matsvinn og klimabelastning reduseres.

  • Norske forbrukere etterspør stadig mer økologisk mat.
  • Økologisk mat kan inngå i miljøkriteriene for offentlige anskaffelser.
  • En økologisk meny kan innføres gradvis - og uten økte kostnader.
  • Økologisk Norge jobber, blant annet gjennom prosjektet Landbrukets Økoløft, for å øke norske bønders produksjon av økologisk mat.
  • Bedrifter og institusjoner kan være medlem i Økologisk Norge. Slik viser de at de støtter arbeidet for mer økologisk mat. 
  • Flere store studier tyder på helsefordeler ved økologisk mat.
  • Økologisk mat er mer klima- og miljøvennlig en annen mat.
  • Økologisk mat er uten sminke. Ingen kunstige aromaer, fargestoffer eller konserveringsmiddel er tillatt. 
  • Økologisk mat på menyen har i mange storkjøkken bidratt til mindre matsvinn.
  • Norske restauranter og storkjøkken kaster antakelig så mye som 29% av maten i følge beregninger gjort av FIVH.
  • Å innføre mer økologisk på menyen, kan øke de kjøkkenansattes opplevelse av mestring og arbeidsglede.
  • Mer enn 100 norske storkjøkken serverer 15 % eller mer økologisk mat.
  • Debios valørmerker kan brukes for å profilere andelen av økologiske produkter i menyen. Merkene finnes i bronse, sølv og gull. 
  • Mer enn 300 serveringssteder bruker Debios merker - enten valørmerke eller grønn Ø for enkeltprodukter.
  • Matvalget gir gratis førsteråd-veiledning til virksomheter som vil vurdere å innføre økologisk mat i sine menyer. De tilbyr også kurs.

Debios valørmerker for økologisk servering: Bronse for 15-49 %, sølv for 50-89 % og gull for 90-100 % økologiske varer.  FOTO: Debio
Debios valørmerker for økologisk servering: Bronse for 15-49 %, sølv for 50-89 % og gull for 90-100 % økologiske varer. FOTO: Debio

Tilbake til toppen