Det spiselige biomangfoldet
De siste hundre årene har vi mistet et stort mangfold av matplanter og husdyr – altså det spiselige biomangfoldet.
Dette har alvorlige konsekvenser.
Støtt oss
1. Dårligere beredskap og matsikkerhet
Gjennom seleksjon og målrettet avl, har vi gått fra å dyrke tusenvis av ulike sorter, til å begrense mangfoldet som er tilgjengelig for matproduksjon i dag. Det gjør oss sårbare for sykdommer og miljøutfordringer. Poenget er ikke bare å velge riktig sort, men å ivareta flere sorter og arter, ettersom det er umulig å vite hvilke egenskaper vi vil ha bruk for om 10-100 eller 1000 år.
Gjør noe med det:
-
Kjøp norskproduserte frø og prøve deg på å dyrke frem noen av de gamle kultursortene – i en pallekarm på balkongen, i skolehagen, eller i andelslandbruket.
-
Lær deg å ta frø fra egen avling
-
Bli en aktiv frøbytter og del frø med andre– sjekk ut KVANN Forening for Norske frøsamlere
-
Sjekk ut ditt lokale frøbibliotek eller start ditt eget
-
Støtte opp under retten til å dele og bytte egne frø – den er ingen selvfølge, og trues stadig av innskrenkinger
2. Sårbare økosystemer
Tap av biologisk mangfold er et stort problem, fordi det påvirker økosystemtjenestene mennesker får fra naturen. Natur med mange ulike arter og underarter av planter og dyr, tåler bedre flom, tørke, sykdommer og branner. Mangfoldet gjør jorda fruktbar, sørger for lagring av vann og karbon, for bestøvning av matplanter og gjør planter og dyr mer hardføre i møte med endrede klima- og miljøforhold.
For eksempel: Pollinatorer som bier og sommerfugler trenger mange ulike blomster for å finne mat hele sesongen. Når naturen blir ensformig, forsvinner disse insektene – og da mister vi også mye av maten vår, siden de bestøver planter vi spiser.
Gjør noe med det:
-
Plante bie- og pollinatorvennlige blomster og vekster på verandaen, eller der det finnes jord
-
Vente med å slå gresset før til sommeren (eller anlegge blomstereng) og dermed legge til rette for at insektene finner mat
-
Velg kjøtt fra dyr på helårsbeite og kje fra geit og villsau på kystlyngbeite. Det bevarer det biologiske mangfoldet – og smaker godt!
3. Dårligere helse
Et sunt kosthold handler ikke bare om hva vi spiser, men også hvor variert det er. Når mangfoldet av matplanter forsvinner, får vi færre valgmuligheter og et mer ensidig kosthold.
Variasjon i kostholdet gir oss bedre tarmhelse, sterkere immunforsvar og lavere risiko for livsstilssykdommer.
I tillegg: Mange medisiner vi bruker i dag kommer fra naturen. Jo flere arter vi bevarer, desto større er sjansen for å finne nye medisiner mot sykdommer i fremtiden.
Gjør noe med det:
-
Prøv å spise 30 planter i uka
-
Kjøpe frukt og grønt rett fra bonden, på REKO-ring eller på Bondens marked. Kjøp norskprodusert i sesong, og økologisk om du kan.
-
Velge frukt og grønt i sesong og spør etter norske epler, pærer, moreller, plommer og bær på butikken
4. Tap av kulturarv
Tradisjonsrike kulturplanter og bevaringsverdige husdyrraser bærer med seg lokal kunnskap, og unike smaker – ofte utviklet over mange generasjoner. Når disse går tapt, forsvinner også historiene, oppskriftene og matkulturen som hører til.
Ulike land og kulturer har utviklet ulike matretter og matlagingsteknikker for å bevare ressursene. I Norge hvor vi har korte somre og lange vintre, har lagring av mat vært viktig. Sylting, safting, syrning, speking og tørking av mat er en del av vår matkultur men dette er håndverk som ikke lenger er allemannseie.
Gjør noe med det:
-
Kjøp økologisk urkorn fra norske møller og støtt lokale, økologiske håndverkbakerier som baker med urkorn
-
Kjøp kjøtt og meieriprodukter, samt skinn og andre biprodukter fra nasjonale husdyrraser
-
Lære deg ulike konserveringsteknikker som lar deg bevare sesongens frukt og grønt på en bærekraftig måte, som hermetisering, sylting og tørking
-
Lær deg å speke og tørke kjøtt og pølser
Støtt oss
Om prosjektet
Biologisk Mangfold fra gård til gaffel – et prosjekt fra Økologisk Norge som oppfordrer barn og unge til å ta i bruk råvarer fra det norske jordbruket som er produsert på en bærekraftig måte, og som ivaretar biomangfoldet
Gjennom det 3- årige prosjektet Biologisk Mangfold fra Gård til gaffel har Økologisk Norge ønsket å påvirke en ny generasjon barn og unge til å ta i bruk mangfoldet av mat som eksisterer rundt dem og slik bidra til å ivareta biomangfoldet i naturen, enten de skal spise maten, tilberede den, eller produsere den. Ved å la barn og unge å få boltre seg i gamle kornsorter, ta i bruk fargerike grønnsaker og morsomme poteter og spise kjøtt fra gamle husdyrraser, ønsker vi å inspirere elever til å velge mat som er produsert med fordeler for biomangfoldet. Målet med prosjektet har vært å legge til rette for læring om biologisk mangfold slik at barn og unge kan bidra til å ta vare på biomangfoldet ved å ta det i bruk på kjøkkenet.
Matmangfold som kunnskapsformidling – bok og skoleportal
Denne våren gir vi ut "Spis det, ikke mist det"- kokeboka for biomangfoldet, som kombinerer matglede med formidling av kulturarv og frøkunnskap. Oppskriftene er tilgjengelige i digital versjon via vår skoleportal.