Hopp til innhold

Ren Mat

Vinterens Ren Mat i postkassen

Selv om det meste av nøtter i Norge er importert, kan både hassel, valnøtt, kastanje og mandel vokse på nordlige breddegrader. Les om nyttige nøtter og mer til i vinterutgaven.

Vinternummeret av Ren Mat er på vei til postkassen til medlemmer i Økologisk Norge og abonnenter av Ren Mat. Redaksjonen har dypdykket i tema ”Nyttige nøtter” – næringstette og gode å knaske på. For ikke å snakke om supre i både bakst og middagsretter.
Gjentatte studier har vist at inntak av nøtter gir redusert forekomst av en rekke sykdommer. Helsedirektoratet anbefaler oss å spise en daglig håndfull.

Konsentrert kvalitetsnæring

– I et samfunnsperspektiv er det nyttig med nøtteproduksjon. Det er enkelt å produsere bærekraftig fullt ut, gir konsentrert kvalitetsnæring og kan være robust overfor ekstremklima, sier Benjamin Bro-Jørgensen til Ren Mat.
Med 181 hasselbusker og 36 kastanjetrær har han og Irja Frydenlund utviklet Norges nordligste nøtteplantasje på Tingvoll, Nordmøre.

Gartner Morten Bragdø fra Randesund Hagesenter tipser om hvordan du kan dyrke nøtter hjemme i egen hage.
– Nøttedyrking i Norge skal være en lun affære. Plant treet omkranset av andre trær, i le av en bygning, eller espaliert på husveggen sier han.

Slipp grisen fri

Norske produksjonsdyr har lite sykdommer, trenger sjelden antibiotika, besetningene er relativt få og de gir oss trygge matprodukter. Men er det bra nok? – Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for gode dyrevelferd, blir som å stå i spagaten, sier bonde Heinrich Jung. Vi har besøkt han og tre andre produsenter av frilandsgris for å høre hvordan de praktiserer god grisevelferd.

Dyrenes Advokat

Alle trodde at Live Kleveland fra Dyrevernalliansen skulle bli veterinær, men i dag står juristen i bresjen for det omdiskuterte Dyrevernmerket. – Vi må også jobbe med næringslivet, og det er det mange som kritiserer oss for. For da må man svelge noen kameler, sier Live. Med Dyrevernsmerket håper hun at folk kan være villig til å betale mer for produkter fra dyr som har hatt et bedre liv, og at konsekvensen er at vi spiser mindre kjøtt. Møt Kleveland i portrettet.

Hva med en merkeordning på «søppelmat»?

I vinterutgaven av Ren Mat undersøker vi også hva det innebærer når både mat, hud- og hårpleie fjerner seg stadig lenger fra naturen. Er det trygt å spise ferdigmat fra butikken, når hvis verken kombinasjonseffekter, den såkalte «cocktaileffekten», eller effekter på tarmflora er testet ut? Og hva med sjampoen eller hårfargen din?

Barn overskrider lett grensen for anbefalt inntak

Gjennom bearbeidet mat vi kjøper i butikken får vi i oss en cocktail av ulike tilsetningsstoffer daglig. Vi har snakket med forfatter Eva Fjeldstad, som har fordypet seg i dette temaet.
– En dagsmeny med smøreoster et par wienerpølser, en neve aprikoser og en brus gjør at et barn på 25 kilo overskrider anbefalt daglig inntak for alle de fire største gruppene av konserveringsmidler, forteller Eva Fjeldstad.
Kanskje kan økologisk mat være en garantist mot stoffer som kan ødelegge tarmflora og helse? Og hvorfor brukes ikke naturlige konserveringsmidler som eddiksyre og sitronsyre mer i norske matvarer?

Nyttige og smakfulle nøtteoppskrifter;

  • Sandkaker med nøtter
  • Nøttemelk
  • Varmende toddy
  • Enkel og saftig nøttekake
  • Cashewnøttstek

 

Og mer til: Britiske bønder om Brexit, besøk hos Fjåk sjokoladefabrikk, kveikøl, ukemeny med blant annet vegisterkaker, pinnekjøttpizza og klippfisk med rødkål, anvendelige vinterviner, bøker og nye økologiske produkter.

Vi ønsker våre lesere en god lesning!

Medlemmer i Økologisk Norge får Ren Mat rett i postkassen fire ganger i året. Bli medlem du også!

Tilbake til toppen