Hopp til innhold
Jordbruksoppgjøret

Oppgjøret: – Ikke raust eller grønt nok

Partene er enige om et jordbruksoppgjør på 10,9 milliarder. 

– Den største trusselen mot Norges matsikkerhet er at bønder slutter og matjorda vår bygges ned i møte med krig og klimakrise. Vi er dessverre fortsatt langt unna det inntektsløftet norske bønder trenger. Og vi er milevis unna det miljøløftet Norges landbruk trenger. Dette er ikke raust eller grønt nok fra matminister Sandra Borch, sier daglig leder i Økologisk Norge, Markus Hustad.

Økologisk Norge er landets største organisasjon for de som dyrker og spiser økologisk, med over 4200 medlemmer.

– Skal vi sikre Norges matsikkerhet fremover må vi satse mye mer på miljøvennlig, økologisk matproduksjon. Et oppgjør på 10 milliarder må bli minimumet fremover, og det må bli mye grønnere. Å satse på økologisk har aldri vært viktigere enn nå, i møte med krig, klima- og gjødselkrise, sier Hustad.

I Sverige dyrkes over 20 prosent av arealet økologisk allerede. I Danmark om lag 10 prosent.

– Når man selger økologiske epler og løk fra EU heller enn fra Norge, betyr det tapte inntekter for norske bønder. Nå må Stortinget ta grep. De må sikre et konkret mål for miljøvennlig, økologisk matproduksjon, slik landbruket har bedt om og EU allerede har, , sier Hustad.

EU som har mål om at en fjerdedel av arealet skal dyrkes økologisk innen 2030. 15 organisasjoner, inkludert alle bondeorganisasjonene, har krevd et tydelig økomål, også i Norge.

Tilbake til toppen