Hopp til innhold

Økologisk Norge

Øko-landbruk med 55 % vekst på 9 år

Økologisk produksjon og marked øker stadig, viser IFOAMS nyeste tall. Bare i Europa økte det økologiske markedet med 8 prosent på ett år.

Det er hele 2,8 millioner økologiske bønder globalt. Det er en økning på 55 prosent fra 2009. India har flest økologiske produsenter med 1 149 000 økobønder, etterfulgt av Uganda og Etiopia. Det viser tall fra den årlige rapporten “The World of Organic Agriculture” fra FiBL og IFOAM – Organics International.

Stor økning i Europa

Det europeiske markedet økte med åtte prosent i 2018. Ved utgangen av året var det nesten 420 000 økologiske produsenter i Europa, med Tyrkia på topp med 80 000 og Italia på 69 000 økoprodusenter. I EU sett under ett økte antallet økoprodusenter med 7,2 prosent dette året.

Det økologiske markedet er størst i kroner og øre i USA, etterfulgt av EU og landene Tyskland og Frankrike. Sistnevnte har også størst markedsvekst, på 15,4 prosent. Danmark trumfer enda over listen med størst økologisk markedsandel på 11,5 prosent av det totale matmarkedet. Dansker og sveitsere er de som bruker mest penger på å handle økologisk.

Australia og Oseania dominerer på størrelse

189 land dyrker økologisk og 16 land har ti prosent eller mer økologisk dyrket jord. Liechtenstein topper med 38,5 prosent, Samoa 34,5 prosent og Østerrike 24,7 prosent.

Siden 2017 har økologisk dyrket areal globalt gått opp med 2,9 prosent. Størst økologisk areal finner vi i Australia med hele 356 millioner mål dyrket økologisk. Australias gigantiske økoareal gjør at halvparten av det globale økologiske arealet er i verdensdelen Oseania. Argentina og Kina ligger på 2. og 3. plass. I Europa er Spania på topp med størst økoareal.

Hva kan vi bruke tallene til?

– Den globale økologiske statistikken har vist seg å være nyttig for utviklingsprogrammer og strategier for økologisk landbruk og markeder, og de er avgjørende for å måle effekten av disse tiltakene. Denne rapporten viser vårt kontinuerlige arbeid for åpenhet i den økologiske sektoren, uttaler Louise Luttikholt, administrerende direktør i IFOAM og professor Urs Niggli, direktør i FiBL.

 

Statistikken er hentet fra den 21. utgaven av "The World of Organic Agriculture 2020".
Du finner mer detaljerte tall på FiBL’s statistikkside.
Tilbake til toppen