Hopp til innhold

Økologisk ferietips

Lev og lær på en økologisk gård i sommer

Er du byboer og lengter etter mer kontakt med jorda og et praktisk arbeidsfellesskap? Eller er du økobonde som trenger hyggelig og rimelig hjelp? Kanskje WWOOF kan være løsningen?

Er du en av de som ønsker å ta livet i en mer bærekraftig retning? Eller kanskje du ønsker å lære mer om å dyrke din egen mat og leve bærekraftig med økologisk jordbruk? Den internasjonale bevegelsen WWOOF gir deg muligheten til nettopp dette, ved å formidle kontakt mellom økologiske gårder og frivillige som ønsker å lære mer om økologisk jordbruk i praksis.

Frivillig innsats på økologisk gård

Som WWOOFer bor og bidrar du i de daglige gjøremålene på en økologisk gård og får ny kunnskap og gode opplevelser tilbake. Som WWOOFer velger du selv hvor lenge du ønsker å være på gården, og ingen erfaring eller forhåndskunnskaper kreves, så lenge interessen for å lære om økologisk landbruk, mat og bærekraftighet er til stede.

Jesus Moreno Benitez har besøkt og bidratt på norske, økologiske gårder hele fire ganger som WWOOFer. Han stortrives som en del av fellesskapet på gårdene.
Jesus Moreno Benitez har besøkt og bidratt på norske, økologiske gårder hele fire ganger som WWOOFer. Han stortrives som en del av fellesskapet på gårdene.

Lær å dyrke økologisk

- Lokalmat og økologisk mat blir stadig viktigere for mange og selvforsyningsgraden når det gjelder mat bør opp. Som WWOOFer kan du lære å dyrke selv, og når du kommer hjem sitter du med grunnlaget for å starte din egen lille produksjon. Det trenger ikke være mer enn en liten kjøkkenhage eller et par pallekarmer, for all lokalprodusert, økologisk mat er bra, sier Vemund Jensen, som er nasjonal koordinator for WWOOF i Norge.

Miljøvennlig ferie – med praktisk læring

Selv om man som WWOOFer vanligvis kan besøke økologiske gårder over hele verden, vil det å WWOOFe i eget land være en helt unik mulighet til å oppdage nye og spennende sider av Norge.

Emma Carlsson fra Västergötland i Sverige har besøkt økologiske gårder over hele verden, og har selvfølgelig også vært i Norge på WWOOF-besøk.
Emma Carlsson fra Västergötland i Sverige har besøkt økologiske gårder over hele verden, og har selvfølgelig også vært i Norge på WWOOF-besøk.

- I fremtiden bør vi begi oss ut på oppdagelsesferd lokalt fordi det er en kortreist og miljøvennlig måte å feriere på. Å WWOOFe i eget land er en flott måte å lære om økologisk matproduksjon i vår egen klimasone og naturlige miljø, noe som gjør det enklere å sette det man har lært ut i praksis når man kommer hjem, forteller Vemund.

Fint å være vertsbonde

Norske vertsgårder forteller om interesserte og engasjerte folk som oppsøker dem for å ta del i dagliglivet og lære mer om driften. De fleste frivillige ser på WWOOFing som en helt spesiell måte å lære mer om økologisk landbruk og deltar gjerne i dagliglivet i regi av vertsgårdene. Som vertsbonde på økologisk gård betaler du ingenting utover kost og losji.

- Å være vertsgård i WWOOF Norway kan være en flott mulighet for å spre den kunnskapen man selv sitter på, samtidig som man får kontakt med mange nye mennesker fra både nær og fjern, forteller Vemund.

Han understreker også at WWOOFere ikke er ment å skulle ta plassen til vanlig betalt arbeidskraft i landbruket.

Driver du økologisk gård, og synes at dette høres spennende ut, kan du enkelt melde deg på som vertsgård gjennom nettsiden til WWOOF Norway 

WWOOFing er sosialt og hyggelig for alle parter
WWOOFing er sosialt og hyggelig for alle parter

Slik blir du en WWOOFer: 
Høres WWOFing ut som det er midt i blinken for årets sommerferie? I så fall er det en enkel sak å komme i gang. For å bli WWOOFer i Norge, melder du deg inn via www.wwoofnorway.org. På siden kan du velge mellom et single eller joint membership. Hvis man er en gruppe som ønsker å WWOOFe sammen, velger man joint membership. 
Deretter oppretter man en profil og kan kontakte de norske vertsgårdene man er interessert i å besøke. WWOOF Norge anbefaler å ta kontakt så tidlig som mulig for å avtale besøk. 
Et medlemskap varer vanligvis i ett år, men på grunn av Covid-19 situasjonen har WWOOF Norway foreløpig utvidet nye WWOOF-medlemskap til å gjelde i to år fra innmelding. Det betyr at man også kan WWOOFe neste år hvis man melder seg inn nå. 
WWOOF informerer om at de fortsatt ser seg nødt til å ta et lite forbehold med tanke på WWOOFing denne sesongen på grunn av koronasituasonen. Likevel tyder alt på at innenlandsreiser og ferier vil være en mulighet innen sommeren.

 

FAQ om WOOFing

I Norge finnes det 114 aktive, økologiske gårder og rundt 800 medlemmer fra inn- og utland. Gjennom WWOOF-bevegelsen får du tilgang til gårder i 120 land. De fleste landene har koordinatorer som vet hva man kan gjøre på de ulike gårdene og hvem som driver dem. WWOOF er en organisasjon som arbeider med å spre kunnskap om økologisk landbruk via aktiv deltakelse på økologiske gårder som ønsker å møte mennesker som er interessert og engasjert i det de driver med og som vil lære ved å være sammen med og hjelpe til for å lære på vertsgårdene.

Er det lov å ta med familien sin som WWOOFER?

Ja, noen gårder tar imot familier, og dette kan være flotte og minnerike opplevelser for barn! Det varierer derimot hvilke gårder som sier ja, og ikke alle gjør det. Derfor er det best for barnefamilier å være tidlig ute med planleggingen av et evt. WWOOFer-opphold.

Hvordan tilrettelegges det med tanke på koronasmitte? 

 WWOOF oppfordrer alle WWOOFere og vertsgårder til å følge smittevernsregler og oppfordringer gitt av regjering og FHI. Organisasjonen har de siste månedene frarådet WWOOFING, men dette er i ferd med å snu for innenlandsreiser. Det betyr at hvis man følger aktuelle smittevernstiltak, kan innenlands WWOOFing finne sted til sommeren.

Er det en minimumstid for opphold? 

Nei. Det er opp til vertsgård og WWOOFer selv å avtale hva som passer for den enkelte involverte, og alt fra dagsbesøk til besøk som går over flere måneder er mulig. Det vanligste er likevel en til tre uker. Du kan også WWOOFe på andre tider enn sommeren.

Må man ha noen forhåndskunnskaper om jordbruk? 

Nei, absolutt ikke. WWOOF er en organisasjon som arbeider for å spre kunnskap om økologisk landbruk til alle som er interessert i konseptet, uavhengig av erfaring. Dette betyr at om du har en interesse for å lære om økologisk landbruk, mat og bærekraftighet er det bare å sette i gang og WWOOFe. Kjernen i WWOOF er akkurat dette: spredning av kunnskap om økologisk landbruk. 

Tilbake til toppen