Kari Gåsvatn er årets Meitemark
Hedersprisen Årets meitemark 2023 er tildelt Kari Gåsvatn
Et gnistrende engasjement
Gjennom sitt over femtiårige virke som journalist, kommentator, skribent og forfatter har Kari Gåsvatn gitt et allsidig og mangefasettert bidrag til meitemarkens fremme, ve og vel: Hun har formidlet kunnskap, kjærlighet og et gnistrende engasjement for mat, landbruk, politikk og mangfoldet av alt som vokser og lever til de brede lag gjennom flere tiår.
Kari Gåsvatn har sine røtter på et bruk i Rindal kommune, tidligere i Møre og Romsdal, nå en del av Trøndelag. Nå blomstrer engasjementet i Berlin hvorfra kunnskap og erfaringer fra strømninger i land som ligger foran oss bringes videre som vitamininnsprøytninger og energipåfyll til det norske ordskiftet, med ønsker om det «beste for norske bønder og bønder over hele kloden, fordi vi trenger dem både for å få ekte, ærlig mat og for å stabilisere klimaet og bevare artsmangfoldet».
Sprer lys og glede
Gjennom avisa Nationen har Kari bragt fortellinger og fakta om gift i landbruket, maktstrukturer, jordhelse, dyrevelferd og økologisk landbruk frem til mange av de som kanskje aller mest trenger å høre andre perspektiver på norsk matproduksjon. Perspektiver som inntil nylig var «ikke-tema» i Norge, men som ved hjelp av blant andre Karis nitidige innsats har grepet interessen til stadig flere de siste årene.
Selv om bildene som tegnes av dagens tilstand i verden ofte kan se mørke ut makter Kari også å spre lys og glede gjennom sine levende portretter av folk jobber motstrøms i floden av industrilandbruk, finanskapitalister og matvaregiganter. Geriljagartnere som økobønder i Norge og resten av verden kan derfor, mye takket være Karis livslange innsats, så smått begynne å kjenne på at strømmen er i ferd med å snu – for sammen kan alle de bekker små snu den store å.
Kari Gåsvatn kjemper med både spalter og spade – med egne handlinger og erfaringer som foregangseksempler. Hennes liv og virke handler om opplysning, bevisstgjøring og nyansering av en ofte ensporet offentlig debatt, men vel så mye om motmakt mot matmakt.
En modig penn
I boka «Geriljahagen» spør Kari seg hvorvidt hun er journalist eller aktivist. Det trenger ikke å være et «enten eller». Den voksende oppfatningen av at «fakta» og journalistikk helst skal være «nøytralt» – knusktørt og tannløst formidlet – holder ikke i en verden hvor makta blir stadig mer konsentrert og interessemotsetningene skarpere. Mat er politikk, mat er makt, mat er liv og mat er død – derfor er journalistikk, formidling og handling som grunner i et stødig, glassklart verdisyn livsviktig i kampen mot ensretting og monokultur i by og land, natur og kultur.
Kari Gåsvatn har gjennom sitt livsverk gitt et betydelig og mangfoldig bidrag til å fremme meitemarkens trivsel og utbredelse i Norge og resten av verden. Hun er en verdig mottaker av Økologisk Norges hederspris Årets Meitemark og kan med rette kalle seg Hedersmeitemark.
Økologisk Norge gratulerer med utmerkelsen!
Foto: Nationen
Hedersprisen Årets Meitemark
Årets Meitemark er en hederspris som deles ut en gang i året av Økologisk Norge.
Prisen går til en person eller gruppe av personer som fremmer meitemarkens trivsel og utbredelse i Kongeriket Norge.
Dette kan gjøres på flere ulike måter:
- Gjennom folkeopplysning for å få den gemene hop til å forstå viktigheten av å legge forholdene til rette for meitemarken.
- Gjennom eget praktisk arbeid legge forholdene til rette for meitemarken hjemme hos seg selv, og eller i større sammenheng. Det eller de initiativ som kandidaten har satt i verk eller planlegger å sette i verk, må i tillegg til å legge forholdene til rette for trivsel og vekst for meitemarken, også ha en samfunnsgagnlig betydning, for eksempel penere kulturlandskap, gi offentligheten tilgang på god meitemarkgjødsel.
Kort sagt, initiativet må også fremme trivselen generelt for alle arter (mikroorganismer, dyr og planter) som finnes i den umiddelbare nærhet av tiltaket. Initiativet må kunne godkjennes etter gjeldende økologisk regelverk. Initiativet må ha en varig karakter og inngå i en større helhet.
Initiativ som settes i verk for å løse aktuelle problemer for deretter å avslutte kan ikke tas i betraktning selv om det/de ellers oppfyller kravene som er satt i disse statutter.
Den eller de som tildeles “Årets Meitemark” har rett til å kalle seg “Hedersmeitemark” og kan tiltales som det samme.
Tidligere vinnere av hedersprisen Årets Meitemark:
2022 Gunhild Flatebø og Harald Wiig Bjørn-Nielsen
2021 Herwig Pommeresche
2020 Marianne Leisner og Linda Jolly
2019 Dag Jørund Lønning
2018 Jasper Kroon og Tom Boersma
2017 Regine Andersen
2016 Marie Backman Fosshagen og Eivind Bakk
2015 Reidun Pommeresche og Øystein Haugerud
2014 Liv og Dag Hauffen
2013 Olav Arnar Bø
2012 Ib Kondrup
2011 Olav Jønsi
2010 Gjermund Stormoen
2009 Bjørg Fritsvold og Rune Hatleli
2008 Karl og Petra Grude
2007 Helge Christie og Anders Vatn
2006 Grete Lene Serikstad
2005 Einar Grepperud og Emil Mohr
2004 Erna og Trygve Sund
2003 Vinjar Tufte
2002 Ella Sandnes
2001 Knut Vebjørnsen og Henrik Berg
2000 Pascale Baudonnel
1999 Thomas Cottis
1998 Christian Zurbuchen
1997 Rørosmeieriet og Nord-Østerdal Økologiske landbrukslag (NØØL)
1996 Kristian Ormset
1995 Johan Ellingsen
1994 Sissel Hansen
1993 Kåre Torvik
1992 Vidar-Rune Synnevåg