Hopp til innhold

Dyrevelferd

Grisegod julemiddag

Skal du spise ribbe er det vel fint å vite at grisen har hatt et godt liv?

For mange av oss er ribba det foretrukne valget på tallerkenen når julefreden senker seg. I tillegg lesser vi på med kål, poteter og andre deilige grønnsaker. I julebaksten bruker vi smør, mel, egg og fløte.

Bruk din forbrukermakt!

Nordmenn kjøper mat og drikke for titalls milliarder kroner i desember. Vi har forbrukermakt til å påvirke mye gjennom hvor vi legger igjen pengene våre. Men er julas nestekjærlighet til stede i valgene vi tar i butikken?

Vi har forbrukermakt til å påvirke.

– I jula kan det være fint å reflektere over verdiene vi vil ta med oss videre inn i det nye året. Jeg håper flere ønsker å bidra til bedre dyrevelferd gjennom valgene vi tar når vi handler til julemåltidene, sier Stina Mehus, styreleder i Økologisk Norge.

 

Støtt oss

 

Er det egentlig noe forskjell?

La oss slå fast én ting først: De fleste bønder er glade i dyrene sine. Uansett driftsform er det mange som ønsker å drive gården sin basert på dyrenes naturlige måter å leve på. Dessverre er det likevel slik at ikke alle dyr lever gode liv i Norge, og forskjellen på hvordan dyr i konvensjonelt landbruk har det, kontra økologisk er større enn mange tror.

Forskjellen på hvordan dyr i konvensjonelt landbruk har det, kontra økologisk er større enn mange tror.

– Det er svært få som vet hvor liten plass den norske forskriften om hold av svin sier at grisen må ha i bingen, eller at 99 % av alle griser holdes innendørs hele livet, sier Stina Mehus.

Dette gjør at under én prosent av grisebønder følger økologiske prinsipper. Sannsynligvis er det under hundre gårdsbruk som har griser på friland i dag. Men dette kan du være med på å endre!

Økomerket sikrer betydelig bedre dyrevelferd

Dyrevernalliansen jobber hardt for å gjøre livet bedre for dyr i Norge og har utviklet en merkeordning som kun fokuserer på dyrevelferd.

– En gris på størrelse med en voksen mann har ikke rett til mer enn 0,8 kvm i bingen, ifølge forskriften for konvensjonelt landbruk, forklarer Live Kleveland i Dyrevernalliansen.

– Hele 99 % av alle norske griser holdes innendørs hele livet. Økologiske krav gir derimot grisen både mer plass innendørs og tilgang til uteområder, noe som gir langt bedre dyrevelferd enn i vanlig produksjon. Selv om vi mener at reglene for økologisk dyrehold burde vært strengere, kan du være trygg på at økomerket sikrer griser betydelig bedre velferd enn konvensjonell svineproduksjon.

Hele 99 % av alle norske griser holdes innendørs hele livet.

For oss som er ekstra opptatt av helse, enten det er for mennesker, dyr eller naturen, er det fint å vite at det finnes alternativer hvor nettopp dette tas ekstra hensyn til. Velger du økologisk ribbe til jul, kan du være tryggere på at grisen har hatt mer tid til å rote med nesa i jorda, vært lenger med ungene sine etter fødsel og kost seg med resten av flokken. Grisegode liv, med andre ord!

Ikke all ribbe i butikken er norsk

I Norge har vi heldigvis allerede strenge lover for dyrevelferd. Sammenlignet med resten av Europa er dyrene både friskere og friere her. Men det er likevel ikke garantert at kjøttet du velger i butikken følger norsk dyrevelferdslovgivning. Alle produktene er nemlig ikke herifra. I desember importeres ribbe fra EU og Storbritannia. Ofte lever grisene fra disse landene i trange binger og mer stressende miljøer. Noen av dem får kanskje ikke være ute en eneste dag i løpet av livet sitt. Dette fører til mistrivsel og sykdom, som igjen blir kompensert med overforbruk av antibiotika.

I desember importeres ribbe fra EU og Storbritannia.

Rettferdighet er en sentral verdi

Økologisk landbruk er basert på fire prinsipper, som er verdier bøndene og produsentene etterstreber. Gjennom å følge disse bidrar økologiske produsenter til å løse mange av vår tids største utfordringer. Vi får sunnere mat, mindre utslipp, mer mangfold, gladere dyr, og ikke minst bedre vilkår for alle som dyrker maten vår.

Rettferdighetsprinsippet handler om likeverd, respekt, redelighet og det å ta ansvar for vår felles verden. Dette inkluderer også dyrene. Dyr har behov, som oss mennesker, for å være frie og oppføre seg naturlig.

Slik kan du bidra

Ja, penger er makt. Som forbruker kan du bidra til bedre dyrevelferd gjennom å velge økologiske produkter. Her er noen tips:

1) Se etter Ø-merket: Finner du produkter med Ø-merket fra Debio kan du være trygg på at bonden følger de økologiske kravene.

2) Sjekk produktene før du kjøper: Dersom du vil ha hjelp når du er på butikken, så kan det være greit at den kan du finne i lomma. Appen Dyrevennlig er et nyttig verktøy fra Dyrevernalliansen. Her kan du finne den til Android, og til iPhone.

3) Kjøp økologisk direkte fra bonden:  Søk etter REKO ring i ditt område, sjekk ut Økoguiden eller sjekk denne listen over økologiske produsenter du kan kjøpe juleribbe og -pinnekjøtt ifra:

4) Engasjer deg i Økologisk Norge: Vil du støtte arbeidet vårt blant annet for bedre dyrevelferd i landbruket? Bli medlem i dag, og få magasinet Ren Mat, og en kupong på en gratis, økologisk bolle fra Godt brød!

Støtt oss

Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.

Din støtte gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:

  • Ren mat, uten sprøytegifter. Bra for helsa, miljøet og pollinerende insekter.
  • Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer bærekraftig.
  • At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
  • Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
  • Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.

Om du blir medlem får du også vårt prisvinnende magasin Ren Mat gratis fire ganger i året.

Sammen dyrker vi mulighetene!

Fakta

Mattilsynet lagde en rapport i 2023 om forskjellene innenfor dyrevelferd i økologisk og landbruket ellers. Her er noen av funnene:

  • For økologisk gris gir spesielt tilgang til uteareal og gras, bedre dyrevelferd og dyrehelse.
  • Det er størst forskjell mellom velferden og helsa til kyllinger og verpehøner.
  • Økologiske kyr har større tilgang til å være ute, og kalvene får gå lengre med moren
  • Sauer og geiter i Norge har relativt like forutsetninger, men i økologisk drift er det krav om større plass, som kan gi mindre stress og bedre muligheter for å utøve synkronisert adferd

Dyrevelferdslovern har vi for å sikre at dyr lever gode liv. Den skal fremme god dyrevelferd og respekt for både tamme og ville dyr. Det kommer en ny deyrevelferdsmelding fra regjeringen i høst.

Økologiske prinsipper er verdiene økologiske krav er tuftet på: Helse, økologi, rettferdighet og varsomhet.

 Les mer om økologisk landbruk her.

Tilbake til toppen