Hopp til innhold

Biomangfold

Fra gård til gaffel

Hvordan ta med seg kunnskap fra gård til skole, og så til matbordet? Vi deltok på økologisk buffet i regi av den neste generasjonen.

En høstdag i september reiste Økologisk Norge til Vestby videregående skole for å besøke to kull med kommende servitører, kokker, bakere og konditorer fra restaurant- og matfaglinja, som i høst har vært på besøk til den økologiske gården Eiketoppen i Drøbak.

Økologisk Norge har arrangert gårdsbesøkene som del av det nye prosjektet Biomangfold fra gård til gaffel, som ønsker å inspirere neste generasjon til å ta i bruk biomangfoldet i det norske jordbruket.

- Det er spesielt viktig at de som skal bli framtidens kokker har en forståelse for hvor maten kommer fra, sier prosjektleder Ida Barratt-Due Solum. Verdien av maten blir tydeligere når man møter folka bak maten, å møte bonden og få en større forståelse for alt arbeidet som må til for å produsere den maten vi kjøper på butikken gjør at man får større respekt for råvarene som skal brukes på kjøkkenet i ettertid, sier Ida.

Etter at samtlige klasser hadde gjennomført gårdsbesøk og gjennomført et tilhørende praktisk undervisningsopplegg om temaet, ønsket skolen å invitere Eiketoppen, prosjektledelsen og andre som har vært involvert i prosjektet til økologisk buffet i skolens restaurant, for å vise frem fruktene av arbeidet som har blitt lagt ned. Her ble det servert mat og kunnskap, av elever sultne på å vise hva de har lært om biomangfold og økologi.

Økologisk Norge, Isak Sowe fra Matvalget, og Christoffer Frøyland fra NIBIO ankom lokalene og ble anvist til festkledde, runde bord med hvitkledde duker og oversikt over den biomangfoldige menyen, som utelukkende var komponert over sesongens råvarer fra økologiske gårder i området, deriblant kalvekjøtt, surkirsebær og hageblåbær fra Eiketoppen, mangold, beter, potet og gresskar fra Linnestad gård. 

Elevene formidlet engasjert om verdien i det å kjenne opphavet til råvarene, om hva det betyr å selv ha erfart hvordan dyrene har hatt det og å være trygg på at de unike individene har levd sine beste liv fram til slaktetidspunktet. 


Økologisk Norge ønsker å påvirke en ny generasjon til å ta i bruk mangfoldet av mat som eksisterer rundt dem og slik bidra til å ivareta biomangfoldet i naturen, enten de skal spise maten eller tilberede den. Ved å la barn og unge få å boltre seg i gamle kornsorter, ta i bruk fargerike grønnsaker og morsomme poteter og spise kjøtt fra gamle husdyrraser ønsker vi å inspirere elever til å velge mat som er produsert med fordeler for biomangfoldet.

Les om gårdsbesøket her

Takket være midler fra Sparebankstiftelsen DNB har Økologisk Norge startet opp "Biomangfold fra gård til gaffel" der vi vil inspirere barn og unge til å verne om det biologiske mangfoldet. Sparebankstiftelsen støtter tiltak innen kunst, kultur, friluftsliv, idrett, naturkunnskap, nærmiljøaktiviteter og kulturarv.

Tilbake til toppen