Hopp til innhold
Økologisk Norge

En viktig seier for naturen

Biologisk mangfold er sterkt truet – også her i Norden. Årets miljøpris fra Nordisk Råd viser at ildsjeler kan gjøre en viktig forskjell for det økologiske samspillet i naturen.

 

I 2020 hyller Nordisk råds miljøpris flere nordiske initiativer som har gjort en spesiell innsats for å verne om biodiversiteten i naturen vår.
– Biologisk mangfold er en forutsetning for vår eksistens og en kilde til velferd, skriver Rådet på sine nettsider. Rådet skriver videre at temaet støtter opp om FNs verdensmål om livet i havet og på land.

Alle ildsjelers miljøpris

Æresdoktor, skribent, kokk og naturentusiast Jens-Kjeld Jensen ble tirsdag 27.oktober tildelt Nordisk råds miljøpris 2020. Jensen fikk prisen for sitt arbeid med å studere og formidle utviklingen av biodiversiteten på Færøyene. I jurybegrunnelsen står det blant annet at Jensen er et forbilledlig eksempel på hvor mye en ekte ildsjel kan utrette.

– Vi gratulerer Jensen med miljøprisen. Dette viser at ildsjeler kan gjøre en forskjell. Hans innsats for å synliggjøre naturmangfoldet er imponerende, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge, som også var nominert til prisen. 

Viktig kunnskap om biomangfoldet

I juryens begrunnelse vektlegges også Jensens 40 år lange innsats for å sette fokus på mangfoldet i den færøyske naturen. Hans innsamling av kunnskap og beskrivelser av alt fra lopper, mus og fugler til fossiler, sopper og busker i de færøyske fjellene trekkes også frem.

Han er et forbilledlig eksempel på hvor mye en ekte ildsjel kan utrette.

– Som selvlært forsker og formidler har han i bøker og hundrevis av vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler opplyst færinger og fagfolk. Når det har vært nødvendig har han advart mot trusselen som invasive arter og naturinngrep utgjør mot den skrøpelige færøyske naturen. Jensen samarbeider med naturforskere verden over og har vært med på å kartlegge over 350 nye arter på Færøyene, skriver juryen. 

Hør Jens-Kjeld Jensen selv fortelle om sitt virke: 

Anerkjenner økolandbruket 

Økologisk Norge var også, sammen med sine søsterorganisasjoner Ekologiska Lantbrukarna i Sverige, The Finnish Organic Association, Ekologiska Odlarna Åland og Økologisk Landsforening Danmark, nominert til prisen. Nordisk råd fremmet i nominasjonen organisasjonenes arbeid med å styrke og bevare et sterkt truet biologisk mangfold i og rundt jordbrukslandskap over hele Norden.

Denne nominasjonen er en anerkjennelse og en viktig drahjelp i vårt arbeid med å verne om biodiversitet i Norden.

– Denne nominasjonen er en anerkjennelse og viktig drahjelp i vårt arbeid, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge. Foto: Marit Lundby
– Denne nominasjonen er en anerkjennelse og viktig drahjelp i vårt arbeid, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge. Foto: Marit Lundby

 Økologisk landbruk både beskytter og styrker det biologiske mangfoldet. Denne nominasjonen er en anerkjennelse og en viktig drahjelp i vårt arbeid med å verne om biodiversitet i Norden, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge.

Les mer om økologisk landbruk og biologisk mangfold

I tillegg var Dag O. Hessen (Norge), Borea Adventures (Island), YLE for kampanjen "Rädda pollineraren” (Finland), Lystbækgaard (Danmark) og Torbjörn Eckerman (Åland) nominert til årets pris.

Les mer: Lenge leve blomsterenga

 

Nordisk Råds miljøpris

  • Natur- og miljøprisen gis til en nordisk organisasjon, et foretak eller en person, som på forbilledlig vis har lykkes med å integrere respekten for natur og miljø i sin virksomhet eller gjerning, eller som på annet vis har gjort en ekstraordinær innsats for naturen og miljøet. 
  • Nordisk Råds natur- og miljøpris ble opprettet for å styrke bevisstheten om natur- og miljøarbeidet i Norden. Siden 1995 er prisen blitt delt ut sammen med de andre prisene fra Nordisk Råd.
  • I år utdeles Nordisk råds miljøpris for 26. gang. I tillegg til miljøprisen deler Nordisk Råd ut litteraturprisen, filmprisen, musikkprisen og barne- og ungdomslitteraturprisen.

    Covid-19 satt en stopper for prisutdelingen på Island i 2020, og i stedet ble det avholdt en virtuell prisfest der vinnerne av Nordisk råds fem priser ble presentert online.

Tilbake til toppen