Hopp til innhold
ØKOHAGE

Bievennlig vårdugnad

I dag er det FNs verdensdag for bier.  Du kan bli med på dugnaden for å redde de utrydningstruede insektene: Dyrk flerårige nyttevekster i hagen eller på balkongen.  

I dag, 20. mai, markerer vi FNverdensdag for bier og andre pollinerende insekter. 

Dagen markeres for tredje gang, med den hensikt å rette søkelyset mot de pollinerende insektene som verden og mennesket er så avhengig av.  

I en årrekke har forskere over hele verden ropt varsko om den omfattende biedøden. Ifølge FN er 35 prosent av alle pollinatorer som bier og sommerfugler utrydningstruet på verdensbasis. I Norge er en tredjedel av de drøyt 200 ulike villbieartene våre vurdert som utrydningstruet, ifølge Norsk institutt for naturforskning. 

Lag en bievennlig hage 

En av de største utfordringene for de pollinerende insektene våre er tap av habitat, det vil si steder der de vil bo. Dette skjer blant annet på grunn av gjengroing av gammel slåttemark og stadig større åkre med færre grøntkorridorer imellom. Derfor er det viktig at insektene finner veien til nye matfat. 

Mange av de tidlig blomstrende flerårige nyttevekstene våre er viktige for pollinator-dronninger som skal etablere seg. Nå i mai er biene inne i sin mest aktive måned, det er nå de begynner å reprodusere. Derfor er det viktig at de har god nok tilgang på mat, og du kan selv dedikere en del av hagen eller balkongen til pollinerende insekter ved å gi plass til bievennlige planter, bær- og frukttrær og flerårige nyttevekster.  

Viktige i økosystemet 

Mangel på mat og steder å bo, giftbruk i et intensivt landbruk, forurensing, sykdomintensivt skogbruk og konkurrerende arter er alle faktorer som bidrar til utryddelsen. Som kjent vil biedøden kunne få enorme konsekvenser for menneskeheten, da en tredjedel av verdens frukt- og grøntproduksjon er avhengig av pollinerende insekterI tillegg spiller biene en viktig rolle for artsmangfold og økologisk balanse, blant annet som nedbrytere og som mat for fugler og andre dyr. Også de vil lide hvis biene forsvinner.

Insektdøden kan stoppes - hvis vi vil.

Små triks med stor nytte 

Heldigvis ønsker stadig flere å hjelpe insektene våre, det færre vet er at det ikke skal så mye til for å gjøre hagen mer bievennlig. Et par enkle tips er rett og slett at du lar gresset gro og lar løvetann og rødkløver stå. Unngå all bruk av gift og ugressmidler, og dediker gjerne en egen krok av hagen til insektene. Den fyller du med kvist og løv, som gir mat og husly til pollinatorene 

Planter som blomstrer tidlig 

Ønsker du å gjøre mer kan du så bievennlige planter, og da gjerne flerårige vekster, i hagen eller på balkongenMange stauder og nyttevekster blomstrer tidligere på året enn sommerblomstene, og de krever lite stell når de først har etablert seg. Med litt tålmodighet og planlegging kan du få en bievennlig og vakker hage som blomstrer fra tidlig februar til sent i november.  

Plant spiselige planter 

Planter du i tillegg spiselige vekster som bær- og frukttrærbærbusker eller nyttevekster som ramsløk, oregano, valurt, timian eller vill ruccola kan du også selv nyte godt av plantene gjennom sommeren. Og ved å plante nyttevekster som blomstrer på ulike tider av året, sørger du for at biene har tilgang på nok mat gjennom hele sesongen.  

Et stort eller lite frukttre i blomstring kan surre av bier en tidlig vårdag  FOTO: Marit Grinaker Wright
Et stort eller lite frukttre i blomstring kan surre av bier en tidlig vårdag FOTO: Marit Grinaker Wright

Bli medlem i Økologisk Norge - og støtt arbeidet for et bievennlig landbruk

Bievennlige planter

Her har du en liten oversikt over bievennlige planter og nyttevekster som kan forsyne insektene med mat fra tidlig vår til sen høst:

Bievennlige bærbusker, bær- og frukttrær  

Eple, prydeple, pære, plomme, morell, søtkirsebær, rips, bringebærstikkelsbær, solbær 

Bievennlige nytteplanter: 

Ramsløk, gressløk, oregano (bergmynte), anisisop, vill ruccola, blomkarse, lavendel, mynte, kryddersalvie, valurt, agurkurt, blodkløver, blåbær 

Bievennlige stauder og sommerblomster som blomstrer tidlig:  

Begerkrokus, julerose, vinterblom, påskelilje, kornvalmue, kusymre, prakthumleblom, vortemelk, pion, markjordbær, kattemynte, 

Bievennlige planter som blomstrer sent 

Solhatt, akeleie, solbrud, løvemunn, storhjortetrøst, solsikke, Tagetes (fløyelsblomst), ringblomst, Sommerstokkrose, agurkurt 

 

Tilbake til toppen