Hopp til innhold

Klima og natur

Økologisk er klimaløsningen vi allerede har

Økologisk landbruk gir oss mer liv i jorda, færre utslipp, og mer robuste avlinger. 

Når du velger økologisk i butikken, støtter du et landbruk som lagrer karbon, kutter klimagassutslipp og gir mer robuste avlinger. En gjennomgang fra IFOAM (International Federation of Organic Agriculture Movements) viser hvordan økologisk drift styrker jordhelse, naturmangfold og robusthet i matproduksjonen, samtidig som den reduserer energibruk og forurensning i et globalt perspektiv. 

Ditt valg betyr mye 

Matproduksjonen står for en stor andel av klimagassutslippene globalt. Økologisk landbruk løser flere problemer samtidig: mindre avhengighet av fossil-intensive innsatsfaktorer, bedre jordhelse, mer natur i åker og eng – og mer robuste avlinger når været svinger. 

– Økologiske bønder bygger opp jorda og jordlivet. Det er et av de viktigste klimagrepene i landbruket, og er noe forbrukere kan støtte hver eneste gang de handler, sier Kari Marte Sjøvik, daglig leder i Økologisk Norge. 

Slik kutter økologisk utslipp og energiforbruk 

  • Mindre fossil energi: Økologisk drift baserer seg på lukkede næringskretsløp og lavere nitrogentap, og bruker ikke kunstgjødsel og kjemisk-syntetiske sprøytegifter. Det kan redusere de globale jordbruksutslippene med rundt 20 %. 
  • Mindre lystgass: Når kunstgjødsel unngås, reduseres lystgassutslipp fra jord med ca. 40 % per hektar. 
  • Bedre gjødselhåndtering: Kompostering og andre tiltak kan kutte lystgass med ~50 % og metan fra husdyrgjødsel med ~70 %. 
  • Rette dyr på riktig areal: Utegang, beite og krav om at minst 60 % av fôret kommer fra egen gård eller region reduserer presset på importerte fôrressurser – og styrker karbonlageret i grasjorda. 
  • Lavere energibruk: Økologisk produksjon bruker i snitt omtrent 15 % mindre energi per produsert enhet enn konvensjonell. 

Jorda som karbonlager 

Vekstskifte med belgvekster, dekkvekster og redusert jordarbeiding øker karboninnholdet i jorda. Økologiske skifter har opptil 3,5 ± 1,1 tonn mer karbon per hektar enn konvensjonelle. Mer humus betyr også bedre vannlagring, mindre erosjon og friskere planter. 

Mer liv i åkeren og rundt gården 

Når kjemisk-syntetiske sprøytegifter ikke brukes, og drifta legger til rette for variasjon i landskapet, finner forskningen i snitt 30 % flere arter og 50 % flere individer på økologiske arealer. Det gir bedre pollinering og mer naturlig skadedyrkontroll. 

Renere vann og mindre erosjon 

Økologiske systemer reduserer jorderosjon med ca. 22 % og nitratavrenning til vann med 28–39 %. Det betyr renere drikkevann, friskere bekker og fjorder – og mindre tap av næring fra jordet. 

Mer robust matproduksjon 

Levende jord med høyt innhold av organisk materiale gjør gården mer motstandsdyktig mot tørke, flom og ekstremvær. , Dette sammen med et større biologisk mangfold kan gjøre avlingene og økonomien mer stabil.. 

Politikk som virker: dette anbefaler IFOAM 

For at forbrukerens valg skal monne enda mer, trengs systemendringer. IFOAM anbefaler blant annet: 

  • En helhetlig tilnærming til landbruk som senker karbonutslipp, som også ivaretar naturmangfold og vann/luftkvalitet. 
  • Ambisiøs jordbrukspolitikk som bidrar til 25 % økologisk areal i EU innen 2030, og i Norges tilfelle, 10% økologisk areal innen 2032. 
  • Styrket støtte og rådgivning for økologiske og agroøkologiske metoder – «på toppen»-ordninger for å belønne ekstra bærekraft. 
  • Mer målrettet forskning og innovasjon i økologisk landbruk og levende laboratorier (living labs). 

– Forbrukerens valg er viktig. Men for å få fart på omstillingen trenger vi også kloke politiske virkemidler som belønner bønder som leverer på klima, jord og natur, sier Sjøvik. 

 

Faktaboks 

Økologisk landbruk gir:

  • –20 %: Potensielt kutt i globale jordbruksutslipp ved økologiske næringskretsløp. 
  • –40 %: Lystgass per hektar når kunstgjødsel ikke brukes. 
  • –50 % / –70 %: Lystgass/metan fra gjødsel med forbedret håndtering. 
  • +3,5 t C/ha: Mer karbon i økologisk jord. 
  • +30 % arter / +50 % individer: Mer naturmangfold i økologisk drift. 
  • –22 % erosjon / –28–39 % nitrat: Mindre jordtap og forurensning av vann. 
  • –15 % energi: Lavere energibruk per produsert enhet. 

 

Kilde: IFOAM Organics Europe (april 2022), Organic agriculture and its benefits for climate and biodiversity. 
 

Tilbake til toppen