I kravet fremheves det at økologisk landbruk er en viktig del av mangfoldet norsk landbruk skal levere, og ikke minst at det er en spydspiss i arbeidet for beredskap, klima, naturmangfold og matsikkerhet. Jordbruket poengtere at det er viktig for spydspissfunksjonen at vi har en økologisk produksjon over hele landet.
– Det er også gledelig at økologisk landbruk generelt sett blir løftet som en viktig premiss for et mer miljøvennlig og bærekraftig landbruk – og ikke minst at det understrekes at det må være økologisk produksjon over hele landet for å oppnå dette, sier Kari Marte Sjøvik, daglig leder i Økologisk Norge.
Forhandlingsutvalget viser til Stortingets mål om at 10 prosent av jordbruksarealet skal være økologisk innen 2032, og krever en rekke tiltak for å nå dette:
15 prosent økologisk i offentlige innkjøp.
Jordbruket krever at det offentlige går foran som kunde og stiller krav om økologisk mat i minst 15 prosent av sine innkjøp. Dette vil sikre et marked for norske økoprodusenter og skape større forutsigbarhet i produksjonen.
– Vi er særlig fornøyd med at jordbruket løfter behovet for et krav om offentlig innkjøp på 15 % for å nå målet om 10 % økologisk – dette er helt avgjørende for at vi skal klare å nå målet innen 2032. Økologiske produsenter trenger at det blir et løft på markedssiden, sier Kari Marte Sjøvik, daglig leder i Økologisk Norge.
Satsing på økologisk korndyrking.
Forhandlingsutvalget prioriterer i årets forhandlinger økologisk korn, og foreslår styrkede pristilskudd, forbedrede fraktordninger og investering i gårdstørker og lagringsanlegg for økokorn. Det er behov for en økt satsing på økologisk kornproduksjon framover.
Styrket innsats for økologisk grøntproduksjon.
Det er svært viktig å sikre volumproduksjon av økologisk frukt og grønt. Det foreslås innføring av pristilskudd på økologisk frukt, bær, potet og grønnsaker, samt videreføring av arealtilskudd. Særlig vektlegges tiltak for å hindre at økologiske produsenter taper på manglende kontrakter i markedet.
Innføring av tilskudd til markedshager.
Det foreslås et oppstartstilskudd for markedshager.
Videreføring og styrking av Landbrukets Økoløft.
Markedsarbeidet for å øke etterspørselen etter økologisk mat skal styrkes, og Landbrukets Økoløft skal være et sentralt verktøy i dette arbeidet. Gjennom Økoløftet jobbes det både med produsenter, grossister, storhusholdning og forbrukere for å øke bevisstheten og etterspørselen.
– Vi er svært fornøyde med at Landbrukets Økoløft, som er en viktig samarbeidsaktør, er nevnt med øremerkede midler i tre år. Dette er avgjørende for arbeidet med strategiens ti tiltak, og for at vi skal klare å nå målet om 10 % innen 2032. Vi gleder oss til hva et Landbrukets Økoløft 2.0 kan bidra med framover, sier Økologisk Norge.
Utviklingsprosjekter for verdikjeden.
For å løse flaskehalser i økologisk produksjon og distribusjon prioriteres det midler til utviklingsarbeid.
Økologisk produksjon må være lønnsom, stabil og geografisk bredt forankret, understreker forhandlingsutvalget. Dersom myndigheter og forbrukere drar i samme retning, mener de at målene er fullt mulig å nå.
Økologisk Norge savner at det er klarere satsing på økologisk i årets krav. Vi vet at om vi skal få flere til å legge om til økologisk er det behov for å øke de økonomiske insentivene for at nye økologisk produsenter skal legge om til økologisk drift. Kravet slik det er nå mener vi ikke legger opp til at flere ser det som interessant å legge om til økologisk produksjon, men det er et skritt i riktig retning.
Vi i Økologisk Norge følger forhandlingene tett og jobber videre for at disse kravene skal bli realitet. Nå venter vi på Statens tilbud, som etter planen skal komme onsdag 7. mai.
– Vi leser kravet også dithen at jordbrukets forhandlingsutvalg spiller ballen over til staten, og forventer at statens egen strategi følges opp. Det må settes av midler for å nå målet om 10 % innen 2032. Vi har høye forventninger til staten, som nå må følge opp både den nye økostrategien og Stortingets vedtak om økologisk produksjon og omsetning.
Vil du vite mer? Meld deg på vårt nyhetsbrev eller bli medlem i dag!
Kort oppsummert:
- Økologisk landbruk må få bedre økonomiske rammer.
- Offentlige innkjøp må bidra aktivt til å bygge marked.
- Korn og grønt er spesielt viktige satsingsområder.
- Landbrukets Økoløft skal styrkes.