Dyrevelferdsmeldingen: Innspill fra Økologisk Norge
Det er 20 år siden det ble lagt frem en dyrevelferdsmelding i Norge. Nå er den nye meldingen ute på høring og vi har skrevet et høringsinnspill.
Økologisk Norge er enige i målsettingen om at Norge skal være verdensledende på dyrevelferd. For at dette skal være mulig, er en god økonomi for bonden avgjørende. God dyrevelferd må lønne seg, og vi mener derfor at staten bør avsette midler for å sikre at forbedringer i dyrevelferden ikke går utover lønnsomheten til gårdbrukeren. Vi foreslår at et dyrevelferdstilskudd vurderes innført.
Vi ser på meldingen som et bevis på at økologisk landbruk er nødvendig for å styrke dyrevelferden i norsk husdyrhold.
Økologisk landbruk viser vei
I økologisk drift følges økologiregelverket, som er utarbeidet for å fremme dyrenes helse og trivsel. Dette innebærer blant annet krav til areal, mosjon, dagslys, grovfôr og oppholdstid ute – alle tiltak som gir positive effekter for dyrene. Økobøndene har verdifull praksis og erfaring som hele landbruket kan dra nytte av. Vi savner en tydelig fremheving av den spydspissfunksjonen som økologisk husdyrproduksjon har for bedre dyrevelferd.
Implementering av nye regelverk – erfaringer fra økologisk landbruk
Vi ser at meldingen problematiserer innføringen av nye regelverk, for eksempel manglende arealkrav for sau og mangel på tett liggeareal. Da dette ble implementert i norsk økologiregelverk i 2017, var det bekymring for at økobønder ville trekke seg fra ordningen. I stedet fant bøndene praktiske og rimelige løsninger gjennom samarbeid mellom næringen, forskning og utvikling. Resultatet var at ingen forlot ordningen, og i 2023 var det 42 000 norske sauer som nøt godt av disse kravene.
Tilsyn og merking – en garanti for dyrevelferd
Nesten 2000 økobønder kontrolleres årlig gjennom fysiske tilsyn av Debio. Dette gir en ekstra trygghet for dyrene, bonden og forbrukeren, og skaper tillit. Vi mener derfor at det økologiske Ø-merket bør løftes frem som en offentlig og tredjepartssertifisert garanti for strengere dyrevelferdskrav. Dette vil gi forbrukerne et reelt valg for å støtte produkter med bedre dyrevelferd uten behov for et nytt merke.
Tallfestet mål for økologisk landbruk
Regjeringen skal våren 2025 presentere en revidert strategi for økologisk landbruk i Norge. Stortinget har nå flertall for et økologimål på 10 % innen 2032, i tråd med næringens egne ambisjoner om en aktiv økologisk produksjon over hele landet. Økologisk landbruk har erfaringer med strengere dyrevelferdsregelverk og praktiske løsninger som kan overføres til det konvensjonelle landbruket.
Dyrevelferd som et verdivalg
God dyrevelferd er et bevisst valg. Skal Norge kunne hevde at vi har verdens beste dyrevelferd, må vi bruke og utvikle den kunnskapen og de ressursene vi har. Økologisk Norge vil gjerne bidra med eksempler på hvordan økologisk landbruk gir bedre dyrevelferd i praksis!
Dette mener vi er viktig
Svin – bedre tilrettelegging for naturlig atferd
For å sikre svinenes atferdsbehov mener vi at følgende tiltak bør innføres:
- Forbud mot fiksering av purker
- Økt areal for svin
- Rett til mykt underlag og rotemateriale
- Utfasing av kirurgisk kastrering av hanngris
Storfe – bevegelsesfrihet og bedre liggearealer
- Løsdriftskravet fra 2034 bør opprettholdes
- Kyr i båsfjøs må få krav om mosjon
- Okser bør få fast liggeunderlag
- Okser bør enten ha tilgang til luftegård (slik det er i økologisk drift) eller kastreres for å kunne være på beite
Fjærfe – bedre plass og dyrevelferd
- Kylling har for lite plass og for få miljøberikelser
- Hurtigvoksende raser bør erstattes
- Tåklipping bør forbys
- Verpehøns har for lite areal, og tilgang til uteareal – slik økologiske høner har – vil bidra positivt
Sau – klare krav til areal og liggeunderlag
- Sau bør få et arealkrav
- Krav om fast liggeunderlag bør innføres