Vertskapet var andelsgartner Anna-Sofie, «Fie» Willumsen og Siv Svolsbru fra det lokale, økologiske bakeriet Ikke-bare brød. Sammen holdt de en workshop for elevene om hvordan mangfold i naturen er grunnlaget for all matproduksjon og matsikkerhet. Målet med besøket var å lære elevene om hvordan norsk landbruk kan bevare det spiselige biologiske mangfoldet – og inspirere dem til å selv ta det i bruk på kjøkkenet.
Baking med urkorn
Til tross for tidlig vår og lite grønt, fikk elevene oppleve et bredt spekter av smaker, dufter og teksturer – blant annet lilla gulrot og spirer dyrket i syltetøyglass. Siv og kokkelærlingen hennes, som var blitt rekruttert fra nettopp restaurant-og matfaglinja på Hjalmar Johansen Videregående skole, viste frem ulike typer urkorn, fra gryn til mel, og demonstrerte hvordan man oppnår det beste bakeresultatet når man baker med urkorn. Det krever nemlig både et eget håndlag og forståelse for råvaren. Til gjengjeld blir resultatet gjerne helt fantastisk.
De store sammenhengene
Andelsgartner Fie fortalte engasjert om sammenhengen mellom bærekraft, selvforsyning og økologisk landbruk, og hadde med seg en kurv som bugnet av eksempler på det spiselige biomangfoldet. Innholdet ble sendt rundt, slik at ivrige elever fikk kjenne, lukte og smake på ulike sorter gresskar, kål og beter for å nevne noe.
Lunsjen besto av fersk urkornbakst fra Ikke Bare Brød, med ferske spirer og økologisk smøreost, samt yoghurt og granola – servert ute på tunet, i skyggen av gamle, majestetiske trær.
Prosjektstøtte muliggjorde gården som læringsarena
Prosjektet, som er finansiert av Sparebankstiftelsen, setter søkelyset mot at dagens jordbruk har redusert mangfoldet av sorter som tidligere var tilpasset lokale forhold gjennom årtusener. For å sikre fremtidig matsikkerhet og møte klimaendringer, må vi dyrke og bruke et større mangfold av planter og dyr. Dette er budskapet vi har ønsket å få frem på gårdsbesøkene vi har arrangert for morgendagens kokker og servitører i løpet av prosjektperioden, altså de som skal ta beslutningene om hvilke råvarer som skal tas i bruk på norske industrikjøkken og restauranter i fremtiden. - Lokale, næringsrike matvarer i i stor grad byttet ut med ensartet og næringsfattig kost, sier prosjektleder Ida Barratt-Due Solum. Ved å gi ungdom erfaring med å bake med gamle kornsorter, ta i bruk fargerike grønnsaker og gjøre dem kjent med bevaringsverdige husdyrraser, håper vi å inspirere dem til å velge mat som gagner både mennesker og natur.
Økologisk Norge med bok om det spiselige biomangfoldet
Vi i Økologisk Norge gir denne våren ut kokeboken Spis det, ikke mist det – kokeboka for biomangfoldet. Målet med boka er å gi barn og unge verktøy til å ta vare på naturens mangfold – gjennom maten de velger, lager og spiser. Den egner seg godt til bruk i skolen, men er like aktuell hjemme.
Forhåndsbestill den nå ved å sende en e-post til info@okologisknorge.no
Oppskrifter, aktiviteter og mer informasjon finner du i vår Skoleportal