Pionerer innen økologisk iskremproduksjon, med en bevisst bruk av gårdens ressurser. Alm gard ble en verdig vinner av Økoprisen Vest 2018.
Tekst
Lotte Shephard og Renate Lunde
Foto
Alm gard
Guus og Laurien Morel, på Alm gard i Feios i Sogn, ble nylig tildelt Økoprisen Vest 2018 for sitt arbeid med utvikling, produksjon og salg av økologisk toppkvalitets iskrem. Melken til isen kommer fra de seks Telemarkskyrne på gården. Norges eldste storferase sies å gi melk med bedre smak enn Norsk rødt fe. Frukt og bær til iskremen dyrkes på gården eller plukkes i fjellene i området. Melkebøndene vet å utnytte ressursene og lage kvalitets-iskrem på en bærekraftig måte, som en kontrast til industri-iskrem.
Alm gard er et særs inspirerende eksempel
Etterspurt småskala-iskrem
Foruten god iskrem, har Alm gård klart det mange småskalaprodusenter sliter med, nemlig å nå ut med produktene sine og oppnå status som etterspurt på markedet. Salg foregår via direktesalg på Bondens marked og andre markeder, og til restauranter, hoteller og butikker. På gården har de også bed&breakfast, for å utnytte gården fullt ut og ha flere ben å stå på.
– Alm gard er et særs inspirerende eksempel på hvordan en kan skape en bærekraftig, økologisk bedrift ut fra gårdens ressurser, og samtidig nå langt ut over tunet med kvalitetsvarene, som setter akkurat garden og bygda på kartet. De har på denne måten også bidratt til bygdeutvikling, og at folk åpner øynene for det som skjer på bygdene, sier Renate Lunde, prisutdeler og styreleder i Økologisk Vest. Prisen ble delt ut under lokalmatmessen Snjaopù før jul.
Økoprisen 2018 til Alm gard FOTO: Siri Flatlandsmo
Prisvinnende og bærekraftig
Alm gard ble Debiosertifisert i 2008, og har med det 10-årsjubileum som økologisk sertifiserte produsenter. Iskremproduksjon basert på gårdens råvarer har de arbeidet med siden 2014. I 2009 kom de på 2.plass i den nasjonale finalen i Det norske måltid for sin Multeis, og i 2010 fikk de brev fra Dronning Sonja etter at Slottet hadde hatt Bringebærsorbeten deres på menyen, og hun likte godt det hun smakte. I 2018 vant Alm gard prisen for beste produkt under Bergen Matfestival for sin Brunostis.
Om Økoprisen Vest
Økoprisen Vest blir utdelt til enkeltpersoner, lag, organisasjoner eller virksomheter som på ulike måter har vist særlig engasjement eller innsats for å fremme økologisk landbruk, forbruk og utvikling. Prisen deles ut av Økologisk Vest i samarbeid med de økologiske veiledningstilbudene i Hordaland og Sogn og Fjordane. I år er prisen delt ut for 13. gang.
Økologisk Vest er et av regionlagene til Økologisk Norge og dekker Hordaland og Sogn og Fjordane, og er administrator av Økoprisen. Økologisk Vest sin oppgave er å fremme økologisk landbruk, og medlemmene er både forbrukere og produsenter. Økologisk Vest har et tett samarbeid med Økoringen Vest som er en organisasjon for økologisk interesserte bønder i Sogn og Fjordane og andre som vil fremme et økologisk landbruk.
Tidligere prisvinnere:
2017: Anne Lise Hovland Haukadal (Kroken bær) 2015: Bjørg Fritsvold 2014: Hilde Buer og Anders Braanaas 2013: Reindyrka, Bergen 2012: Balholm, Balestrand 2011: Homlagarden, Norheimsund 2010: Pascale Baudonnel, Undredal 2009: Hanne Frostad (Spisestedet Høyden) 2008: Kari Haga og Nils Vange, Vik 2007: Godt Brød 2006: Finnegarden, Voss 2005: Sogn Jord- og Hagebruksskule, Aurland
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC. Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan optimalisere brukeropplevelsen. Les mer om informasjonskapsler