I dag er det verdens miljødag, og vi i Økologisk Norge vil slå et slag for de pollinerende insektene vi alle er så avhengige av.
Har du en hageflekk, eller kanskje du har tilgang på en bakgård eller en balkong? Da kan du bidra til å gjøre miljøet og tilværelsen bedre for de pollinerende insektene.
Vi har laget en liste over ting du lett kan gjøre for å hjelpe dem:
Plant bievennlige planter
Bier, humler og andre pollinatorene trenger tilgang på blomster hele sommeren, fra tidlig vår og utover høsten. I potter eller bed kan du plante lavendel, oregano og andre blomstrende urter, forglemmegei, blomkarse og solsikker. Frøfirmaet Solhatt har laget en liste over bievennlige planter. De selger også frøblandinger som passer spesielt godt til bier og andre insekter. Husk å holde deg unna svartelistede planter.
Giftfri hage
La være å bruke gift i hagen. Insektmidler skader humlene og andre pollinatorer. Dreper du skadedyrene vil du også drepe nyttedyrene. Sprøytemidler kan også skade fugler, små pattedyr og amfibier.
Dropp kunstgjødsel. Neslevann er et godt alternativ. Da blir du kvitt brenneslene i samme slengen. Fyll en bøtte med nesler og vann, og legg et lokk over da denne blandingen bli illeluktende etter hvert. Rør i bøtta helst hver dag, og du har ferdig gjødselvann i løpet av 10 dager. Bland ut det ferdige neslevannet før bruk, 1 del neslevann og 10 deler vann.
La hagen vokse (litt) vilt
La gjerne en del av hagen gro igjen, behold ugresset noen steder og la de ville plantene som vokser der naturlig bli en del av hagen. De blir en del av matfatet til insektene. Visste du at det er mye god mat i ugress og ville planter? Sjekk ut Ren Mat for både informasjon og oppskrifter.
Lag et insektshotell
Insektene trives i død ved og gamle, hule trær. I dagens monokulturelle landskap er det stadig vanskeligere for bier og insekter å finne steder å lage et krypinn. Færre bosteder for insektene betyr at de har færre steder å legge eggene sine. Du kan hjelpe insektene ved å bygge et insektshotell. Du kan bygge det på flere måter: Med ved, trestokker, kvister, mursteiner og strå. Bare det er hulrom som insektene kan krype inn i, kan det brukes. Plasser gjerne hotellet mot sør, insektene liker varme. Du kan også sette opp humlekasser i hagen din.
Lag slåttemark
Slåttemarker er naturlig blomsterrike. Ved å la en del av hagen gro, og ikke slå gresset mer enn en gang i året, kan du lage din egne blomstereng i hagen. På den måten kan du hjelpe de pollinerende insektene, i tillegg til å øke mylderet av biologisk mangfold som allerede finnes i hagen din. Sabima har laget et nyttig skjøtselshefte hvor du også kan lære mer om slått.
Bli medlem nå!
Meld deg inn i Økologisk Norge og støtt et bievennlig landbruk!
Verdens viktigste summetone er truet
Mer enn 30% av maten vi spiser er avhengig av pollinerende insekter. Det samme gjelder for rundt 80% av ville, blomstrende vekster. De pollinerende insektene er nødvendige for at blomstrende planter skal formere seg. Noen planter befrukter seg selv med eget pollen, mens de fleste blomsterplanter trenger å bli pollinert. Tamme honningbier og ville pollinatorer som humler, blomsterfluer, maur, biller og ville bier spiller derfor en viktig rolle for maten du spiser. I Norge finnes det rundt 208 villbier og 35 humlearter som alle har ulike preferanser, ulike arter har sine individuelle tilpasninger til å bestøve forskjellige planter.
En tredjedel av alle villbiene, inkludert humlene, er i dag truet både i Norge og resten av verden. Ifølge miljødirektoratet er 12 arter av humler og bier utryddet i Norge. En viktig årsak er intensiveringen av landbruket, med påfølgende nedlegging og gjengroing av artsrike slåtte- og beitemarker og dermed tap av leveområder og blomsterrike matfat for insektene. Urbanisering og klimaendringer er en annen trussel, sammen med sprøytemidler, blant annet neonikotinoider, en gruppe av plantevernmidler som vil bli forbudt i EU innen utgangen av 2018. EUs mattilsyn (EFSA) har lagt fram en ny studie som knytter denne typen sprøytemidler og biedød. Likevel blir to ulike typer neonikotinoider solgt fritt til «hobby»-bruk i Norge.
#Verdensmiljødag