Hopp til innhold


Slik blir jula grønnere

Opptatt av bærekraftig, økologisk og miljøvennlig mat? Her er noen tips til hvordan julematen kan bli nettopp det! Lite slår smaken av god samvittighet.

Få ting kan måle seg med de gode juleluktene som brer seg i huset sammen med julefreden. Rødkål og surkål, ribbe, pinnekjøtt, røkelse og krydret gløgg. En grønn jul som smaker av god samvittighet betyr ikke å gi slipp på de gode julesmakene, snarere om å velge litt annerledes.

Ved å velge mat fra den økologiske bonden til jul gir vi en stemme til en matproduksjon der dyrevelferd og biologisk mangfold er sentralt. I retur får vi ren mat uten kunstige tilsetningsstoffer og kjemisk-syntetiske sprøytemidler. Økologisk Norge oppfordrer til å velge mindre, men bedre kjøtt, restemiddag og grønne festmiddager. Visste du at flere bønder også dyrker økologiske juletrær?

Visste du at flere bønder også dyrker økologiske juletrær?

Sauer er ålreite dyr, også i jula

Ingen sau, ingen lam. Og sau er kjempegodt, spesielt villsau og andre gamle raser som har et viltpreg på kjøttet. Forbrukerundersøkelser viser at vi ikke smaker forskjell på kjøtt fra sau og lam. Sauen er fjellets slåttekar, som holder landskapet åpent og bidrar til mer biologisk mangfold. Det nøysomme husdyret er det husdyret som er mest ute på beite, og spiser minst kraftfôr, i motsetning til gris, kylling og oppdrettslaks som fôres opp på kraftfôr, stort sett fra regnskogen i Brasil. I hvert fall hvis det er konvensjonell produksjon.

Etter NRKs Matsjokket-episode med sau har dagligvarekjedene uttalt at de vil tilby mer sau. Vi redder ikke sauen med å spise opp de eksisterende lagrene for sau, overskuddet er et strukturelt problem, men ved å handle sauekjøtt viser vi at sauekjøtt er like godt som lammekjøtt. Her finner du tips til hvordan å tilberede sau og oppskrift på langtidsstekt fårerull fra Ren Mat.

Økologisk gris smaker ekstra godt, når vi vet at det smaker av god samvittighet i tillegg.

Glade julegriser

Det er kanskje nettopp i jula vi kan unne oss noe ekstra godt. Økologisk gris smaker ekstra godt, når vi vet at det smaker av god samvittighet i tillegg. Økologiske griser skal ha fri tilgang til utearealer året rundt, hvor den kan rote i jorda og bade i gjørma, i motsetning til konvensjonelt grisehold hvor grisen tilbringer livet sitt innendørs, ofte på betonggulv.

Her kan du lese mer om økologisk gris til jul. I artikkelen Slipp grisen fri på renmat.no kan du lese om noen av øko-bøndene som leder an med suverent grisehold. I Økoguiden for gris finner du de som tilbyr kjøtt fra glade griser.

Grønt og glitrende, også på middagsbordet

«Mindre, men bedre kjøtt» argumenterer vi for i Økologisk Norge. Med det mener vi at en større andel av kostholdet kan være plante- og kornbasert, og økologisk kjøtt en gang iblant. Hva med å bytte ut en av kjøttrettene med et vegetarisk festmåltid i år? Ren Mat har flere vegetariske julematoppskrifter, som cashewnøttstek, vegisterkaker og rødbetboller.

Bli en matredder i jula

Vi kan kose oss litt ekstra i jula og være ansvarsfulle samtidig. Hver åttende handlepose går i søpla, og 59 prosent av maten vi kjøper i butikken er ultrabearbeidet. Planlegger vi innkjøp, oppbevarer maten riktig og setter av en dag til restelunsj og -middag er vi langt på vei til å unngå matsvinn. Og fordi matvarene i jula skal spises opp i jula, kan vi også velge matvarer der holdbarhetsdatoen er i ferd med å gå ut. Trenger du et lynkus i matredding? Sjekk Spis opp maten. Oppskrift på hvit pizza med pinnekjøtt-rester finner du hos Ren Mat.

Spiller det noen rolle hvor vi handler?

Å handle gjennom alternative salgskanaler gjør det mulig for bønder å drive et alternativt jordbruk, skriver Anna Birgitte Milford i vinterutgaven av Ren Mat. Nibio-undersøkelsen Milford har arbeidet med viser at bønder som selger via Reko-ring eller driver andelslandbruk har en mer variert produksjon, som igjen bidrar til mer biologisk mangfold. Bøndene har heller ikke de samme kravene til standardisering, og kundene er mindre opptatt av fasong og farge, som igjen bidrar til mindre matsvinn. I tillegg åpner alternative distribusjonskanaler opp for å dyrke på mindre arealer, som ikke ville være lønnsomme nok i produksjon til de store grossistene, dette kan bidra til mer selvforsyning og god arealutnyttelse.

Det finnes også en rekke uavhengige matbutikker og kolonialer som spesialiserer seg på økologisk og kortreist mat. Disse handler ofte direkte fra bønder. Sjekk Økoguiden for å finne en slik butikk der du bor.

Takk til bonden

La jula være en tid for ekstra takknemlighet til den norske økologiske bonden som strekker seg litt ekstra for å gi oss mat uten kjemisk-syntetiske sprøytemidler, og der man har tatt hensyn til miljø, biologisk mangfold og dyrevelferd.

Julas økologiske oppskrifter på julebakst, rødkål, gløgg og mye mer finner du i medlemsbladet vårt renmat.no

En god økologisk jul fra Økologisk Norge!

Tilbake til toppen