Jordvern på agendaen
Andelslandbrukene er viktige allierte for norsk landbruk, for bevaring av den verdifulle matjorda. Jordvern fikk ekstra fokus på årets nasjonale nettverkssamling for andelslandbruk, som ble holdt i Trondheim i juni.
Det var stort engasjement blant deltakerne på årets nasjonale nettverkssamling for andelslandbruk for både andelslandbruksmodellen og jordvern. Samlingen ble i år holdt på DIGS i Trondheim 1. juni.
Grasrotbevegelse
– Andelslandbruk er først og fremst en grasrotbevegelse, som øker forståelsen for sammenhengen mellom jorda og maten. Inspirasjon og erfaringsutveksling på møteplasser som denne er veldig viktig, sier Alexandra Devik og Marte Guttulsrød fra andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge.
Årets samling satte et ekstra fokus på jordvern, med foredrag av blant annet forsker og sosiolog fra Ruralis – Institutt for rural og regionalforskning, Heidi Vinge. Hun fortalte om jordvernets kulturelle forutsetninger i Norge i dag, med fokus på hvilke aktører som har makt over matjorda i dag.
Ulike diskurser for å snakke om jordvern var i fokus, og viktigheten av begrepsbruk var også sentralt i foredraget hennes. «Vekst» virker kanskje mer trendy enn «vern» for mange, undret hun. Heidi var også innom diskurser på klima, fortetting og lave boligpriser til unge som ønsker å komme inn på boligmarkedet som påvirker debatten om jordvern.
– Andelslandbruk er én av de fremste måtene å integrere landbruket i befolkningen på, slo Heidi fast slutten av innlegget sitt.
– Andelslandbruk er én av de fremste måtene å integrere landbruket i befolkningen
Sosialt med god agronomi
Etter lunsj delte andelsbonde Karianne Hjørnevik Nes, fra Nes andelsgård på Rolvsøy utenfor Fredrikstad sine erfaringer fra hvordan de har lykkes i å bygge et sterkt, sosialt fellesskap på andelslandbruket og hvorfor dette er viktig for å bidra til en bærekraftig drift. Andelsbonde Bodil Raustein fra Solbakken andelslandbruk på Randaberg i Rogaland delte tips til god agronomi, noe som også er sentralt for sikre god drift og et attraktivt andelslandbruk for andelshaverne på sikt.
Hele 50 deltakere kom på samlingen og blant dem var det representanter fra 17 ulike andelslandbruk fra hele landet.
– Vi er veldig fornøyde med dagen. Det har vært mange spennende foredrag og diskusjoner, sa Alexandra Devik og Marte Guttulsrød fra andelslandbruksprosjektet i Økologisk Norge som hadde organisert samlingen i samarbeid med Kari Frøseth fra Fylkesmannen i Trøndelag.
Gårdsbesøk
Dagen før selve nettverkssamlingen, torsdag 31. mai, ble 20 deltakere med på gårdsbesøk til de to andelslandbrukene Medalhus på Melhus og Skjølberg Søndre på Svorkmo.
Medalhus andelslandbruk er et av de eldste i Norge. De hadde 170 grønnsaksandeler i fjor og er kjent for å være dyktige på organisering av dugnader. Helgen etter gårdsbesøket arrangerte de stordugnad med alle andelshaverne for å plante ut over 20.000 småplanter!
Les mer om dem HER.
Skjølberg Søndre har et unikt samarbeid med den populære restauranten Credo i Trondheim, som har kjøpt en større «restaurantandel» fra andelslandbruket.