Hopp til innhold

Skitten nitten

11.000 dør årlig av å sprøyte gift på mat

Årlig dør tusenvis av bønder og landarbeidere som følge av forgiftning med sprøytemidler. Rester av giftstoffene havner i maten vi spiser og i miljøet. Løsningen: Velg mer giftfri, økologisk mat.

Nylig kunne vi lese hos NRK om bonden Huber Quiros Paniaguas i Costa Rica, som ble dødssyk av sprøytegiftene han brukte i fruktdyrkingen.

Tusenvis blir rammet

– Han er dessverre ikke alene. En omfattende metastudie estimerer at så mange som 11.000 bønder og landarbeidere dør hvert år som følge av eksponering for sprøytegifter, sier daglig leder i Økologisk Norge, Markus Hustad.

Vil du støtte vårt arbeid for mer giftfri mat? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.

Økologisk  er solidarisk!

 

Studien konkluderer også med at om lag 44 prosent av bønder og andre som eksponeres for påføring av sprøytegift, opplever minst et tilfelle av alvorlig sprøytemiddelforgiftning årlig.

– Jeg har selv studert i Costa Rica, og jeg har med egne øyne sett hvordan større plantasjer med frukt som blant annet skal til Norge, blir sprøytet fra fly. Ved å velge økologisk mat så ofte du kan, bidrar du til at flere bønder som Paniaguas kan legge om til giftfri dyrking, sier Hustad.

Frisk med økologisk

Økobønder bruker ikke farlige sprøytemidler, og etter at bonden Paniaguas la om til økologisk dyrkning, ble han frisk.
En rekke resultater fra nyere forskning indikerer også at om man spiser mye økologisk mat, som er fri for sprøytegifter, har man mindre risiko for kreft, diabetes type 2 og svangerskapsforgiftning.

Vanlig mat inneholder stadig flere av disse sprøytegiftene. Vi får dem i oss både fra miljøet og fra maten vi spiser, særlig fra importmat. Sitrusfrukter er ofte verstingene. De inneholder i snitt rester av 4-5 forskjellige giftstoffer. Hele 96 prosent av frukten vi spiser er importert.

Ta ansvar, importører!

Studien er basert på en gjennomgang av mer enn 170 undersøkelser fra 140 land. Land i det globale sør er hardest rammet, hvor både bruken av sprøytegifter ofte er høy og beskyttelsen mot disse sprøytegiftene også er mangelfull.

– Aktører som Bama og Coop må nå ta ansvar ved å forplikte seg til å kun selge økologiske produkter av de varene der de vet at sprøytegiftene som brukes er særlig skadelige for mennesker og miljø, sier Hustad.

Økologisk Norge har laget oversikten "Skitten Nitten" som viser hvilke varer som ifølge Mattilsynets rapporter inneholder mest sprøytegifter i norske butikker, slik at du vet når du helst bør kjøpe økologisk.

Vil du gi oss større gjennomslag? Bli medlem og få vårt prisvinnende magasin Ren Mat i posten fire ganger i året.

Bli medlem

Ditt medlemskap gir oss større gjennomslagskraft. Vi jobber praktisk og politisk for:
  • Ren mat, uten sprøytemidler. Bra for helsa, miljøet og innsekter som bier.
  • Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer miljøvennlig.
  • At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
  • Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
  • Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.

Sammen dyrker vi mulighetene!

 

Tilbake til toppen