Hopp til innhold


Klimamat

Vi jobber med å øke produksjonen av økologiske bønner og erter i Norge.

De siste årene har det vært søkelys på å øke produksjonen av planteprotein til humankonsum. I dag produseres både erter og åkerbønner Norge, men hovedsakelig blir dette brukt til dyrefôr. Hva skal til for å øke produksjonen, sikre god kvalitet og nå ut til markedet med belgvekster til menneskemat? 

 

Gjennom Klimamat-prosjektet legger Økologisk Norge til rette for kompetanseheving for økologiske bønder, både innen agronomiske og markedsmessige problemstillinger. Vi ønsker å bygge et nettverk for økologiske bønder som vil dyrke belgvekster, og arrangerer studietur til Sverige 24.-26. juni 2025. Prosjektet og studieturen er finansiert av Fylkeskommunen i Akershus og Norges vel.

 

Forbrukere i Norge har i dag liten tilgang på norske, økologiske belgvekster. Etterspørselen er økende, og stadig flere forbrukere ønsker å spise mindre kjøtt, både av miljø- og helsemessige årsaker. Et økologisk og lokalprodusert alternativ er viktig for mange. Nesten alle belgvekster vi spiser i Norge er importerte. Bønner og erter er supermat, de har et høyt næringsinnhold av blant annet jern, fiber, sink og protein. Potensialet for å øke norsk produksjon av belgvekster til menneskemat er stor. I dag dyrkes det belgvekster på omtrent én prosent av arealet som er egna, og det aller meste blir til dyrefôr. Dyrking av belgvekster har mange positive effekter, både for bonden, jorda og miljøet. De spiller en viktig rolle i økologiske vekstskifter. I symbiose med bakterier fanger belgvekstene opp nitrogen fra lufta tilsvarende ca. 20 kilo per dekar. Dette minsker bondens utgifter til gjødsling, og bidrar til redusert avrenning til vassdrag, som er en kjempestor miljøutfordring. Å dyrke belgvekster som kan brukes til humankonsum kan også bidra til økt verdiskapning på gården. 

 

 

Vil du gi oss større gjennomslag? 

Støtt oss
Støtt oss slik at vi kan jobbe praktisk og politisk for:

  • Ren mat, uten sprøytegifter. Bra for helsa, miljøet og pollinerende insekter.
  • Bedre vilkår for den norske bonden og alle som vil dyrke mer bærekraftig.
  • At alle barn skal ha tilgang til en skolehage og gratis, sunn skolemat!
  • Å redde matjorda og naturen fra nedbygging og forurensing.
  • Bedre dyrevelferd, særlig for husdyr som ku, kylling og gris.

Om du blir medlem får du også vårt prisvinnende magasin Ren Mat gratis fire ganger i året.

Sammen dyrker vi mulighetene!

 

Tilbake til toppen