Hopp til innhold

Jorbær

Her finner du sommerens økologiske jordbær

Økologiske jordbær er noe av det sunneste du kan spise. Men hvor finner du økologiske jordbær?

– Økologisk jordbær er noe av dette sunneste du kan spise. Økologisk frukt og grønt inneholder generelt mer sunne plantestoffer, såkalte fytokjemikalier. I tillegg er de frie for sprøytegifter, sier daglig leder i Økologisk Norge.

Vi synes sommerens jordbær smaker bedre med fløte, enn sprøytemidler. Er du enig? Støtt vårt arbeid for sunnere mat. Bli medlem. Du får vårt prisvinnende magasin Ren Mat fire ganger i året.

Jordbær utmerker seg når det gjelder et av slike sunne plantestoffer: Stoffet fisetin, som kan bremse aldring, er klart høyere i jordbær enn i alle andre vanlige frukter og bær. Økt aldring betyr økt risiko for en rekke sykdommer.

- Vi har sett på Mattilsynets stikkprøver av mat i Norge. Dessverre inneholdt alle ikke-økologiske jordbær giftrester. En prøve inneholdt hele ni ulike giftrester. Ved å velge giftfri, økologisk mat så ofte du kan, så kan du spise sunt, og samtidig redusere menger giftstoffer du får i deg, sier Hustad.

Jordbær produsert i EU er den tredje verste når det gjelder mengden rester av de farligste sprøytegiftene i kategorien frukt/bær. Samtidig har visse sprøytemidler vist seg å kunne akselerere aldringen av celler. Det kan bety en «dobbel effekt» av økologisk jordbær.

Her finner du økologiske jordbær:

Lurer du hvor du kan finne nærmeste øko-jordbærprodusent? Dessverre kan det fortsatt være en utfordring å finne frem til disse i deler av landet, selv om tilbud som Reko-ringen og flere nyetablerte markedshager fører til større tilgjengelighet.

I følge Debio viser denne oversikten sertifiserte øko-produsenter i alle fylker og kommuner.

Under viser vi hvordan du kan finne frem til din lokale øko-jordbærprodusent. 

  • Under produktgruppe haker du av i ruten som markerer Økologisk landbruksproduksjon. 
  • Hak deretter av i ruten som markerer Planteproduksjon og velg deretter pilen på høyre side av teksten så den peker oppover. 
  • Under Frukt, bær, planteskole og blomster haker du av for Jordbær.
  • Hak deretter av for ditt fylke og evt. kommune. 
  • Aktuelle produsenter vil dukke opp i høyre kolonne.
Tilbake til toppen