Potetlefse
Potetlefse har lange tradisjoner i Norge og kan fint erstatte maistortilla i taco.
Ingredienser
(12 lefser porsjoner)
- 0,5 kg potet
- 40 g smør
- 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
- 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
- 1 dl siktet spelt
- 2-3 ss svedjerug (eller annen rug)
- 0,5 ss salt
Lefsene kan fint fryses, så om du ikke har tid til å lage alt på en gang så kan du lage lefsene en dag du har tid og fryse de ned til senere bruk.
Slik gjør du det:
-
Skrell potetene og legg de i en gryte. Fyll på med vann så det dekker potetene.
-
Kok potetene til de er myke, rundt 20-25 minutter avhengig av hvor store de er.
-
Hell av vannet og mos potetene i gryta. Bruk en stappe eller en gaffel til å mose potetene. Det er viktig at du ikke bruker stavmikser til dette, da blir potetmosen til lim!
-
Bland inn smør og honning i potetmosen mens potetene enda er varme, så smør og honning smelter. Avkjøl.
-
Mål opp mel, spelt og svedjerug og bland dette sammen med salt i en bolle. Bruker du sukker i stedet for honning blander du inn sukkeret i melblandingen.
-
Bland inn litt og litt mel i potetmosen. Kna godt sammen mellom hver gang du blander i mel. Arbeid med deigen til du får en fin deg som ikke er klissete. Tilsett mer mel om det er behov for det, men pass på å ikke ta for mye mel, da kan lompene bli tørre og harde. Har du mel til overs kan du spare det til du skal kjevle ut lefsene.
-
Ha litt mel på bakebordet. Del deigen opp i 12 like store deler og kjevle delene ut til tynne lefser, rundt 20x20 cm. Pass på at deigen ikke setter seg fast i bordet, gjør den det må du bruke mer mel.
-
Stek lefsene i tørr stekepanne på middels varme noen minutter på hver side, til de er lyse i fargen, med brune flekker. Pass på å ikke steke på for høy varme, og for lenge, da blir lefsene harde.
-
Legg et kjøkkenhåndkle på en tallerken eller fjøl, og legg de ferdigstekte lefsene på kjøkkenhåndkle, i en stabel. Dekk de til med et annet kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.