Hopp til innhold


Potetlefse

Potetlefse har lange tradisjoner i Norge og kan fint erstatte maistortilla i taco.

1,5-2 timer
Middels
12 lefser

Ingredienser

(12 lefser porsjoner)

  • 0,5 kg potet
  • 40 g smør
  • 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
  • 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
  • 1 dl siktet spelt
  • 2-3 ss svedjerug (eller annen rug)
  • 0,5 ss salt

Lefsene kan fint fryses, så om du ikke har tid til å lage alt på en gang så kan du lage lefsene en dag du har tid og fryse de ned til senere bruk.

Slik gjør du det:

  1. Skrell potetene og legg de i en gryte. Fyll på med vann så det dekker potetene.

  2. Kok potetene til de er myke, rundt 20-25 minutter avhengig av hvor store de er.

  3. Hell av vannet og mos potetene i gryta. Bruk en stappe eller en gaffel til å mose potetene. Det er viktig at du ikke bruker stavmikser til dette, da blir potetmosen til lim!

  4. Bland inn smør og honning i potetmosen mens potetene enda er varme, så smør og honning smelter. Avkjøl.

  5. Mål opp mel, spelt og svedjerug og bland dette sammen med salt i en bolle. Bruker du sukker i stedet for honning blander du inn sukkeret i melblandingen.

  6. Bland inn litt og litt mel i potetmosen. Kna godt sammen mellom hver gang du blander i mel. Arbeid med deigen til du får en fin deg som ikke er klissete. Tilsett mer mel om det er behov for det, men pass på å ikke ta for mye mel, da kan lompene bli tørre og harde. Har du mel til overs kan du spare det til du skal kjevle ut lefsene.

  7. Ha litt mel på bakebordet. Del deigen opp i 12 like store deler og kjevle delene ut til tynne lefser, rundt 20x20 cm. Pass på at deigen ikke setter seg fast i bordet, gjør den det må du bruke mer mel.

  8. Stek lefsene i tørr stekepanne på middels varme noen minutter på hver side, til de er lyse i fargen, med brune flekker. Pass på å ikke steke på for høy varme, og for lenge, da blir lefsene harde.

  9. Legg et kjøkkenhåndkle på en tallerken eller fjøl, og legg de ferdigstekte lefsene på kjøkkenhåndkle, i en stabel. Dekk de til med et annet kjøkkenhåndkle så de holder seg myke.

Hvorfor er potet en del av vårt spiselige biomangfold?

Ingredienser

(12 lefser)

  • 0,5 kg potet
  • 40 g smør
  • 1 ts honning (evt. 1 ts sukker)
  • 6 dl siktet hvetemel, pluss mel til utkjevling
  • 1 dl siktet spelt
  • 2-3 ss svedjerug (eller annen rug)
  • 0,5 ss salt
Tilbake til toppen