Pesto av urter og ville vekster
Pesto er opprinnelig en italiensk saus, og er en super måte å ta i bruk ville vekster og grønne blader på.
Ingredienser
(1 glass porsjoner)
- 1 stor neve blader av ville vekster, urter eller andre planter (se forslag i faktaboks)
- 50 g hard ost
- 0,5-1 dl olje
- 1 ss hasselnøtter, solsikkefrø eller gresskarkjerner
- 1 hvitløksfedd
- salt og pepper
Lag pesto med de første skvallerkålene eller løvetannbladene som dukker opp om våren, bruk urter midt på sommeren eller lag god pesto av gulrotgress eller rødbeteblader på høsten. Det er så mye spennende du kan lage pesto av, sjekk våre tips eller prøv deg fram og lag din egen variant.
Slik gjør du det:
-
Vask bladene du skal bruke godt.
-
Ha bladene i en bolle om du bruker stavmikser eller i en foodprosessor sammen med ost, olje, nøtter eller frø og hvitløk.
-
Kjør ingrediensene til en jevn mos. Er pestoen tørr kan du ha i litt mer olje.
-
Smak til med salt og pepper.
-
Spis pestoen på brødskiva, på pastaen eller som tilbehør til middag. Du kan også oppbevare pestoen på et sterilt glass, eller fryse den ned til senere bruk. På den måten kan du lagre sommerlige smaker til vinteren! Se her for tips om hvordan du steriliserer glass.
Tips: Når du lager pesto kan du bruke masse ulike grønne blader, både ugress, urter og andre spiselige vekster. Her kommer noen forslag:
- Basilikum
- Bergmynte (vill oregano)
- Brennesle (husk hansker når du høster brennesle!)
- Grønnkål
- Gulrotgresset (den grønne dusken på toppen av gulroten)
- Løvetannblader
- Mangold
- Persille – bladpersille eller kruspersille
- Ruccola
- Ryllik
- Rødbeter - bladene
- Skvallerkål