Hopp til innhold


Pesto av urter og ville vekster

Pesto er opprinnelig en italiensk saus, og er en super måte å ta i bruk ville vekster og grønne blader på.

20 minutter
Enkel
1 glass

Ingredienser

(1 glass porsjoner)

  • 1 stor neve blader av ville vekster, urter eller andre planter (se forslag i faktaboks)
  • 50 g hard ost
  • 0,5-1 dl olje
  • 1 ss hasselnøtter, solsikkefrø eller gresskarkjerner
  • 1 hvitløksfedd
  • salt og pepper

Lag pesto med de første skvallerkålene eller løvetannbladene som dukker opp om våren, bruk urter midt på sommeren eller lag god pesto av gulrotgress eller rødbeteblader på høsten. Det er så mye spennende du kan lage pesto av, sjekk våre tips eller prøv deg fram og lag din egen variant.

Slik gjør du det:

  1. Vask bladene du skal bruke godt.

  2. Ha bladene i en bolle om du bruker stavmikser eller i en foodprosessor sammen med ost, olje, nøtter eller frø og hvitløk.

  3. Kjør ingrediensene til en jevn mos. Er pestoen tørr kan du ha i litt mer olje.

  4. Smak til med salt og pepper.

  5. Spis pestoen på brødskiva, på pastaen eller som tilbehør til middag. Du kan også oppbevare pestoen på et sterilt glass, eller fryse den ned til senere bruk. På den måten kan du lagre sommerlige smaker til vinteren! Se her for tips  om hvordan du steriliserer glass.

 

Tips: Når du lager pesto kan du bruke masse ulike grønne blader, både ugress, urter og andre spiselige vekster. Her kommer noen forslag:

  • Basilikum
  • Bergmynte (vill oregano)
  • Brennesle (husk hansker når du høster brennesle!)
  • Grønnkål
  • Gulrotgresset (den grønne dusken på toppen av gulroten)
  • Løvetannblader
  • Mangold
  • Persille – bladpersille eller kruspersille
  • Ruccola
  • Ryllik
  • Rødbeter - bladene
  • Skvallerkål

 

Hvorfor er ville vekster en del av vårt spiselige biomangfold

Hasselnøtter gror på treet hassel (som egentlig er en busk). Hassel stammer mest sannsynlig fra Sør-Europa, og kom til Norge for mange tusen år siden. Før i tiden var hasselnøtter viktig mat for de som bodde i områder med mye hassel, og det var vanlig å høste, spise og selge hasselnøtter. Visste du at Nord-Europas største hasselskog ligger i Norge, i et område som heter Eikesdal i Møre og Romsdal?

Ingredienser

(1 glass)

  • 1 stor neve blader av ville vekster, urter eller andre planter (se forslag i faktaboks)
  • 50 g hard ost
  • 0,5-1 dl olje
  • 1 ss hasselnøtter, solsikkefrø eller gresskarkjerner
  • 1 hvitløksfedd
  • salt og pepper
Tilbake til toppen