Hopp til innhold


Pannekaker

Dette er små, tjukke pannekaker som minner litt om lapper. De er laget på syrnet melk som gir de en frisk og god smak.

40 minutter
Enkel
10 pannekaker

Ingredienser

(10 pannekaker porsjoner)

  • 50 g smør, pluss smør til steking
  • 4 dl mel (hvetemel, speltmel eller annet lyst mel)
  • 2 ss rørsukker
  • 2 ts natron
  • 3 egg
  • 3 dl sur melk (kulturmelk, tjukkmelk eller kefir)

Slik gjør du det:

  1. Smelt smøret i en gryte.

  2. Bland sammen mel, sukker og natron i en bakebolle.

  3. Visp egg og melk sammen i en bolle og tilsett det smeltede smøret.

  4. Bland vesken med de tørre ingrediensene og rør om til du har en klumpfri røre.

  5. La pannekakerøra svelle i rundt 20 minutter, da blir røra tykkere.

  6. Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pannekaker på middels varme. Når pannekakene har fått bobler på overflaten er de klare til å snus. Stekes til de får en fin farge.

  7. Server pannekakene med syltetøy, sirup, frukt eller bær.

Hvorfor er urkorn og syrna melk en del av vårt spiselige biomangfold? 

Tips: Visste du at natron elsker sure melkeprodukter? Natron får deigen til å heve, på samme måte som gjær og bakepulver, men bruker du sur melk bør du bruke natron, hvis ikke kan pannekaka bli flat. Bruker du vanlig melk som ikke er sur kan du fint bruke bakepulver.

Visste du at det før i tiden var vanlig å syrne melka, altså gjøre den sur, for å ta vare på den? Tettemelk eller tjukkmelk er melk som tradisjonelt ble syrnet ved hjelp av tettegras, en spesiell plante. Kulturmelk er syrnet ved å tilsette melkesyrekultur. Kefir er basert på kefirkorn som består av ulike melkesyrebakterier og gjær.

Ingredienser

(10 pannekaker)

  • 50 g smør, pluss smør til steking
  • 4 dl mel (hvetemel, speltmel eller annet lyst mel)
  • 2 ss rørsukker
  • 2 ts natron
  • 3 egg
  • 3 dl sur melk (kulturmelk, tjukkmelk eller kefir)
Tilbake til toppen