Hopp til innhold


Ferskost

Ferskost er den enkleste måten å lage ost på. Den trenger ikke å modnes, men kan spises med en gang. Super som pålegg på brødskiva!

1,5 timer
Middels
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner porsjoner)

  • 2 l helmelk
  • 6 ss eddik
  • 1 ts salt
  • hvitløk og urter etter eget ønske

Slik gjør du det

  1. Varm melk i en gryte på middels varme til den nesten koker (rundt 85 grader). Rør underveis og pass på at den ikke svir seg i bunnen av gryta. Melka er klar når den syder, skummer og damper, rett før den begynner å koke.

  2. Ta kjelen av platen og tilsett eddik og salt. Rør rundt. Melka skal begynne å skille seg i det som kalles osteklumper og myse. La melka stå og avkjøle i rundt 15 minutter.

  3. Sett et dørslag eller sil over en stor bolle, og kle dette med et rent kjøkkenhåndkle.

  4. Hell ostemassen forsiktig over og la mysen renne av ostemassen i 20-30 minutter. Jo lenger ostemassen får rent av seg, jo tørrere og fastere blir den.

  5. Smaksett osten med urter, krydder eller hvitløk – lag din egen favorittost!

  6. Oppbevar osten i kjøleskapet. Den er holdbar rundt 5-7 dager.

Tips! Mysen som renner av osten kan brukes i brøddeig, og kan også brukes til å fermentere grønnsaker.

I antikkens Hellas og Roma ble myse anbefalt som en helsebringende drikk, og i Norge var det før i tiden vanlig å drikke myse, ofte blandet med vann. Brunost og prim lages ved å koke myse sammen med fløte og melk fra ku eller geit.

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 2 l helmelk
  • 6 ss eddik
  • 1 ts salt
  • hvitløk og urter etter eget ønske
Tilbake til toppen