Ferskost
Ferskost er den enkleste måten å lage ost på. Den trenger ikke å modnes, men kan spises med en gang. Super som pålegg på brødskiva!
Ingredienser
(4 porsjoner porsjoner)
- 2 l helmelk
- 6 ss eddik
- 1 ts salt
- hvitløk og urter etter eget ønske
Slik gjør du det
-
Varm melk i en gryte på middels varme til den nesten koker (rundt 85 grader). Rør underveis og pass på at den ikke svir seg i bunnen av gryta. Melka er klar når den syder, skummer og damper, rett før den begynner å koke.
-
Ta kjelen av platen og tilsett eddik og salt. Rør rundt. Melka skal begynne å skille seg i det som kalles osteklumper og myse. La melka stå og avkjøle i rundt 15 minutter.
-
Sett et dørslag eller sil over en stor bolle, og kle dette med et rent kjøkkenhåndkle.
-
Hell ostemassen forsiktig over og la mysen renne av ostemassen i 20-30 minutter. Jo lenger ostemassen får rent av seg, jo tørrere og fastere blir den.
-
Smaksett osten med urter, krydder eller hvitløk – lag din egen favorittost!
-
Oppbevar osten i kjøleskapet. Den er holdbar rundt 5-7 dager.