Brød
Dette brødet er laget med sur melk, det gjør det skikkelig saftig og godt. Samme deig kan brukes til rundstykker og pitabrød - sjekk tips!
Ingredienser
(1 brød, 8 pitabrød eller 12-14 rundstykker porsjoner)
- 100 g lettkokte havregryn
- 450 g siktet mel (hvete eller spelt)
- 150 g sammalt mel (hvete, spelt, bygg, emmer eller rug)
- ½ pakke tørrgjær
- 1 ts salt
- 0,5 dl frø (solsikkefrø, gresskarkjerner eller linfrø, eller en blanding av disse)
- 5,5 dl sur melk (tjukkmelk, kefir eller kulturmelk)
- 5 ss olje
- 1,5 ss honning eller sukker
Slik gjør du det:
-
Ha mel og havregryn i en stor bakebolle.
-
Bland inn tørrgjær, salt og frø. Om du bruker sukker i stedet for honning kan du blande inn det nå.
-
Varm melk og olje i en gryte på middels varme til det er lunkent. Det er lunkent når du kan stikke fingeren i melken uten å brenne deg. Bruker du honning kan du blande inn honningen når melka er lunken så den løser seg opp.
-
Bland melk og olje med de tørre ingrediensene og rør til det er en smidig deig. Deigen kan være litt våt og klissete.
-
Dekk til deigen med et håndkle og la den heve i romtemperatur i 45-60 minutter. Det er viktig at deigen ikke står i trekk, ved et åpent vindu for eksempel, da vil den ikke heve.
-
Smør en brødform med olje og ha i deigen. Dekk til med et håndkle og la deigen etterheve i 20-30 minutter til.
-
Stek brødet i ovnen på midterste rille ved 200 grader i 45-50 minutter, til det er gyllent på toppen.
-
Ta brødet ut av ovnen, husk gryteklut! Avkjøl brødet på rist.
Pitabrød: Lag deigen som beskrevet i oppskriften. Ha deigen på et bakebord med mel og del den inn i 8 like store deler. Bruk litt ekstra mel om deigen er klissete. Press og klapp delene til flate brød, rundt 10 cm store og 1 cm tjukke. Legg pitabrødene på et bakebrett med bakepapir og la de heve i rundt 30 minutter. Stek pitabrødene på 250 grader i 8 minutter, til de er gylne på toppen.