Fremgangsmåte
- Last ned og gjør deg kjent med innholdet i Elevhefte 2: Kjøkkenpraksis og praksisrapport
- Last ned og gjør deg kjent med innholdet i PP3_Gjennomgang av kjøkkenpraksis og 3. gruppeoppgave
- Planlegg 2-dagers kjøkkenpraksis i felleskap med øvrige lærere og legg en plan for felles innkjøp av varer (se økt 4: kjøkkenpraksis dag 1 og økt 5: kjøkkenpraksis dag 2)
Informasjon om gruppeoppgave: kjøkkenpraksis, refleksjonsnotat og praksisrapport
Elevene skal skrive en praksisrapport som inneholder følgende elementer
- Svar på refleksjonsoppgaven (Se Elevhefte 2)
- Elevenes erfaringer fra gjennomføring av kjøkkenpraksis
- Kopi av arbeidsplan med oppgavefordeling over to dager
- Bilder av rettene
- Oppskrifter på de egenutviklede oppskriftene
I arbeidet med rapporten får elevene anledning til å prosessere de de har lært og samle sine erfaringer. Rapporten kan også leveres individuelt.
Anskaffelse av lokale, økologiske råvarer
- Det anbefales å benytte et rikt utvalg råvarer fra lokale, økologiske gårder
- Handle gjerne direkte med bonden du skal på gårdsbesøk til eller benytt andre leverandører i området
- Gå gjerne i dialog i god tid før gjennomføring, slik at du får tak i de råvarene du ønsker
- Avtale om slakt/nedfrysning av sesongvarer kan med fordel avtales flere måneder i forveien
Forslag til innkjøpsliste som ivaretar biomangfoldet
- Norsk urkorn – f.eks. bygg, emmer, spelt, einkorn, svarthavre eller svedjerug
- Norsk frukt og bær – f.eks. epler, pærer, plommer, surkirsebær, blåbær, bringebær, rips og rabarbra
- Norske grønnsaker og belgvekster – f.eks. grønnkål, svartkål, kålrot, knutekål, neper, erter, poteter, løk samt ville vekster som ramsløk, kvann, meldestokk og engsyre
- Norske meieriprodukter – f.eks. yoghurt, syrna melk, kremost, og fastost
- Kjøtt/kraftbein, fra norske beitedyr– f.eks. helt eller halvt lam, bog, lår og/eller stykningsdeler av kalv, storfe eller lam, kraft
- Økologiske egg fra lokale produsenter
Urfe og bevaringsverdige husdyrraser
Om du får tak i kjøtt eller meieriprodukter fra bevaringsverdige husdyrraser, er dette ofte av svært høy kvalitet. Eksempler er: østlandsk/vestlandsk rødkolle, dølafe, telemarkfe, sidet trønderfe/nordlandsfe (storfe), gammalnorsk sau/spelsau, dalasau, kystgeit, norsk melkegeit, norsk hvit gås, smålensgås, jærhøns og norsvin landsvin.
Les mer her.
Tips til anskaffelse av råvarer
Produsenter - Bondens marked – alfabetisk oversikt over produsenter i de ulike regionene i Norge
Markedsdager - Bondens marked – oversikt over når bondens marked arrangeres i ditt område
REKO-ringen (rekonorge.no) – oversikt over alle REKO-ringene i Norge, en omsetningskanal for lokalprodusert mat direkte fra bonde og mathåndverker til forbruker
Dyrket.no | Frukt og grønnsaker - salgs- og distribusjonstjeneste for småskalaprodusenter
Sigdalmolle.no/- såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter og urkorn
Norsk Urkorn | God mat starter med gode ingredienser – økologisk urkorn fra Østre Pavestad Gård i Søndre Høland og Østre Øiestad Gård i Trøgstad, malt på steinkvern og pakket på Hurum mølle
Økologisk mat på nett - Økoland (okoland.no)– økologiske tørrvarer fra Norganic
Rørosmeieriet – Økologiske meieriprodukter
Kolonihagen – Økologiske dagligvarer
Finn godkjente virksomheter (debio.no) – Finn godkjente virksomheter (debio.no)
Økoguiden (okologisknorge.no)– Oversikt over butikker, spisesteder m.m (NB: under revidering)