Hopp til innhold


ØKT 3, 4 og 5: Faglige forberedelser

 Planlegging og innkjøp.

Fremgangsmåte

  1. Last ned og gjør deg kjent med innholdet i Elevhefte 2: Kjøkkenpraksis og praksisrapport
  2. Last ned og gjør deg kjent med innholdet i PP3_Gjennomgang av kjøkkenpraksis og 3. gruppeoppgave
  3. Planlegg 2-dagers kjøkkenpraksis i felleskap med øvrige lærere og legg en plan for felles innkjøp av varer (se økt 4: kjøkkenpraksis dag 1 og økt 5: kjøkkenpraksis dag 2)

Digitale ressurser

Informasjon om gruppeoppgave: kjøkkenpraksis, refleksjonsnotat og praksisrapport

Elevene skal skrive en praksisrapport som inneholder følgende elementer

  • Svar på refleksjonsoppgaven (Se Elevhefte 2)
  • Elevenes erfaringer fra gjennomføring av kjøkkenpraksis
  • Kopi av arbeidsplan med oppgavefordeling over to dager
  • Bilder av rettene
  • Oppskrifter på de egenutviklede oppskriftene

I arbeidet med rapporten får elevene anledning til å prosessere de de har lært og samle sine erfaringer. Rapporten kan også leveres individuelt.

Anskaffelse av lokale, økologiske råvarer

  • Det anbefales å benytte et rikt utvalg råvarer fra lokale, økologiske gårder
  • Handle gjerne direkte med bonden du skal på gårdsbesøk til eller benytt andre leverandører i området
  • Gå gjerne i dialog i god tid før gjennomføring, slik at du får tak i de råvarene du ønsker
  • Avtale om slakt/nedfrysning av sesongvarer kan med fordel avtales flere måneder i forveien

 

Forslag til innkjøpsliste som ivaretar biomangfoldet

  • Norsk urkorn – f.eks. bygg, emmer, spelt, einkorn, svarthavre eller svedjerug
  • Norsk frukt og bær – f.eks. epler, pærer, plommer, surkirsebær, blåbær, bringebær, rips og rabarbra
  • Norske grønnsaker og belgvekster – f.eks. grønnkål, svartkål, kålrot, knutekål, neper, erter, poteter, løk samt ville vekster som ramsløk, kvann, meldestokk og engsyre
  • Norske meieriprodukter – f.eks. yoghurt, syrna melk, kremost, og fastost
  • Kjøtt/kraftbein, fra norske beitedyr– f.eks. helt eller halvt lam, bog, lår og/eller stykningsdeler av kalv, storfe eller lam, kraft
  • Økologiske egg fra lokale produsenter

 

Urfe og bevaringsverdige husdyrraser

Om du får tak i kjøtt eller meieriprodukter fra bevaringsverdige husdyrraser, er dette ofte av svært høy kvalitet. Eksempler er: østlandsk/vestlandsk rødkolle, dølafe, telemarkfe, sidet trønderfe/nordlandsfe (storfe), gammalnorsk sau/spelsau, dalasau, kystgeit, norsk melkegeit, norsk hvit gås, smålensgås, jærhøns og norsvin landsvin.

Les mer her. 

 

Tips til anskaffelse av råvarer

Produsenter - Bondens marked – alfabetisk oversikt over produsenter i de ulike regionene i Norge

Markedsdager - Bondens marked – oversikt over når bondens marked arrangeres i ditt område

REKO-ringen (rekonorge.no) – oversikt over alle REKO-ringene i Norge, en omsetningskanal for lokalprodusert mat direkte fra bonde og mathåndverker til forbruker

Dyrket.no | Frukt og grønnsaker - salgs- og distribusjonstjeneste for småskalaprodusenter

Sigdalmolle.no/- såkornprodusent for bevaringsverdige kornsorter og urkorn

Norsk Urkorn | God mat starter med gode ingredienser – økologisk urkorn fra Østre Pavestad Gård i Søndre Høland og Østre Øiestad Gård i Trøgstad, malt på steinkvern og pakket på Hurum mølle

Økologisk mat på nett - Økoland (okoland.no)– økologiske tørrvarer fra Norganic

Rørosmeieriet – Økologiske meieriprodukter

Kolonihagen  – Økologiske dagligvarer

Finn godkjente virksomheter (debio.no)Finn godkjente virksomheter (debio.no)

Økoguiden (okologisknorge.no)– Oversikt over butikker, spisesteder m.m (NB: under revidering)

Tilbake til toppen