Hopp til innhold


Et mangfold av kornsorter

Korn er en populær råvare og av den får vi både brød, øl, pasta og andre prosesserte kornprodukter.

I Norge i dag dyrkes det hovedsakelig bygg, hvete, havre og rug. Det vi spiser mest av er hvete og havre. Selv om kornet opprinnelig kommer fra Midtøsten, har vi dyrket korn i Norge i 4000 år. Urkorn (også kalt kulturkorn) er en samlebetegnelse på opprinnelige kornarter, som på tross av at de gir lavere avlinger, ofte har høyt næringsinnhold og lavt innhold av stivelse, mykere gluten, samt mer konsentrert smak og aroma. Til forskjell fra moderne kornsorter, har urkorn som svarthavre, svedjerug og landhvete ikke blitt endret på, men har sine opprinnelige egenskaper intakte.

Les mer:
Kornproduksjon i Norge - Brodogkorn.no

Urkornet som ble reddet i siste liten
«Svedjerug er en rugsort som kom til Norge på 1600-tallet, og har fått navnet sitt fra svibruket eller svedjebruket, en dyrkingsmetode der skogen ble brent før kornet ble sådd. Det var først og fremst skogfinnene som var kjent for denne måten å dyrke rug på. Den ble i en periode ansett som en tapt sort – helt til Martin Tvengsberg fant ti korn i en låve på Finnskogen en gang på 1970-tallet. Syv av disse kornene spiret og er opphavet til dagens norske svedjerugåkrer» 

Svedjerug- Vitenparken

Oppgave 2. Hvilke kornarter hører hjemme i Norge?

Gjør et Googlesøk på «norsk urkorn». Bruk oppgaveskjemaet og før inn kornarter som hører naturlig hjemme i det nordiske klimaet. Artene føres opp først, deretter eventuelle undersorter, som i eksempelet under: «Rug- svedjerug».  Under «kommentar» kan du skrive litt om smak, opphav eller bruksområde.

Norske kornarter og sorter

Kommentar

1. Rug - svedjerug

Syrlig, må blandes med surdeig eller hvetemel for å heve godt

2. Havre - svarthavre

 
Tilbake til toppen