Vi kan dyrke et mangfold av grønnsaker i Norge, mange av dem er særlig tilpasset det norske klimaet og bør bevares for fremtiden.
Grønnsaker er spiselige planter som bidrar med næring i form av vitaminer og mineraler. Vi kan dyrke mange grønnsaker i Norge. Kålrot og nepe har vi dyrket siden middelalderen og potet siden 1700-tallet. Gjennom mange år med tilpasning til det nordiske klimaet, har enkelte sorter utviklet egenskaper vi bør bevare for fremtiden. Noen grønnsaksorter har til og med fått betegnelsen bevaringsverdige eller tradisjonssorter. Eksempler er kålrotsorten Trøndersk Hylla (bevaringsverdig) og ertesorten Tidlig grønn Sabel (tradisjonssort). Disse er særlig tilpasset det norske klimaet og har vært dyrket i landet over lengre tid.
Visste duat nesten alt av grønnsaksfrø som er å få tak i på markedet kommer fra søreuropeiske land? Det er kun noen få globale selskaper som kontrollerer dette markedet. Norsk frøproduksjon er viktig for å bevare det genetiske mangfoldet innen norske kulturplanter og for å kunne møte utfordringer med klima og miljø i framtiden. Bonden har ikke lov til å selge frø fra egen avling. Det som er lov, er å dele frø med andre. En nabo kan derfor utveksle frø med en annen nabo, et frøbibliotek kan legge til rette for utveksling av frø og ideelle organisasjoner har lov til å distribuere frø til hobbybruk.
Oppgave 1: Hvilke ulike potetsorter kjenner du til?
Gjør et Googlesøk på «norske potetsorter». Fyll inn sortene du finner i oppgaveskjemaet. Skriv også inn en kommentar om smak, bruksområde eller opphav, som i eksempelet under:
Denne siden bruker cookies for å lagre informasjon på din PC. Vi bruker cookies som anonymiserer dine brukerdata, så vi kan optimalisere brukeropplevelsen. Les mer om informasjonskapsler