Lenke til hovedtekst:
Kort om tema
Melk fra husdyr har vært viktig for mennesker siden vi begynte å temme ville dyr til husdyr. Denne teksten tar for seg melkas betydning, seterdrift, historie, og overtro. Du lærer om osteproduksjon gjennom tusenår og smør som betalingsmiddel.
Syrnede melkeprodukter har lenge vært en viktig måte å lagre melk på, noe Norge har lange tradisjoner for. Pultost og gammalost har røtter helt tilbake til vikingtiden og er en del av vårt spiselige biomangfold.
Læringsmål:
- Forklare hvorfor melk har vært viktig for mennesker gjennom historien.
- Beskrive hvordan seterdrift og bidro til matproduksjon før i tiden.
- Reflektere over seterdriftens rolle i dag og hvordan den påvirker kulturlandskapet.
Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver:
Test deg selv
- Hvorfor har seterdrift vært viktig for oss mennesker?
- Hvorfor var det vanlig å lage syrnede melkeprodukter av melka før i tiden?
- Hvem var det folk trodde flyttet inn på setra om vinteren før i tiden?
- Hvorfor er det færre dyr på setra nå enn før?
Refleksjonsoppgave / praktisk oppgave
Lag smør etter denne oppskriften.
Når du er ferdig, tenk gjennom prosessen med å lage smør selv:
- Brukte du en elektrisk maskin, som kjøkkenmaskin eller elektrisk visp?
- Hentet du melka fra kjøleskapet eller var du på butikken og handlet først?
- Hvor lang tid tok det å lage smør?
- Tror du det hadde tatt lengre tid uten hjelp av en elektrisk maskin?
- Hva om du måtte melke kua først?
- Hvordan ville du lagret smøret om du ikke hadde kjøleskap?
- Har du noen tanker rundt hvorfor smør var så verdifullt før i tiden?
Faglig relevans:
Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn
- brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
- kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
- utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
- lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre
7. trinn:
- brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
- brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
- kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
- brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser
Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:
- delta i høsting og bruk av naturressurser ogdrøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte
- gi eksempler på god dyrevelferd ogreflektere over hvordan dyrs behov kan ivaretas
Samfunnsfag (SAF01-04)
4. trinn:
- utforskeog gi eksempler på noen sider ved bærekraftig utvikling
7. trinn:
- utforskehvordan mennesker i fortida livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosetningsmønster