Lenke til hovedtekst
Kort om tema
Urhøna var opprinnelig en jungelfuglen i Asia som ble lokket til oss mennesker av risen vi dyrket. Da høna ble spredt til resten av verden ble den gjennom generasjoner avlet frem med ulike egenskaper, noe som har gjitt oss de hønene vi har i dag. Teksten forteller hvordan høne og kylling gikk fra å være luksusmat til at vi nå kaster millioner av høner i Norge hvert år. Mange eldre hønseraser har blitt erstattet av nye hybrider som gir mer kjøtt og egg, noe som har ført til tap av vårt spiselige biomangfold.
Læringsmål
- Forklare hvor høna kommer fra.
- Beskrive hvordan mennesker har avlet frem høner med ulike egenskaper.
- Diskutere hvorfor høne og kylling tidligere ble sett på som luksusmat.
- Diskutere hvorfor mange høner i dag kastes og hva det betyr for miljøet.
- Forstå hvorfor det er viktig å bevare gamle hønseraser.
Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver
Test deg selv
- Hvorfor kalles høna en jungelfugl?
- Hvilke egenskaper hos høna er viktig for oss mennesker?
- Hva betyr «forloren kylling»?
- Hvorfor tror du så mange høner blir kastet hvert år i stedet for å bli spist?
Refleksjonsoppgave
Tror du kylling og høne smaker forskjellig? Kylling vi kjøper i butikken slaktes når de er veldig unge, mens hønene kan være flere år gamle. Tror du alderen har noe å si på kjøttets smak og tekstur? I hvilke matretter tror du det er mest vanlig å bruke kyllingkjøtt? Og har du noe forslag til en matrett som passer til høne?
Faglig relevans:
Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn:
- brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
- kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
- utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
- lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre
7. trinn:
- brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
- brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
- kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
- brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser
Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:
- utforske og sammenligne ulike dyre- og plantearters tilpasninger til miljø og levesteder og drøfte hvorfor noen arter dør ut
- gi eksempler på god dyrevelferd ogreflektere over hvordan dyrs behov kan ivaretas
Samfunnsfag (SAF01-04)
4. trinn:
- utforskeog gi eksempler på noen sider ved bærekraftig utvikling