Hopp til innhold


4. Et mangfold av grønnsaker

Lærerveiledning til undervisning om grønnsaksmangfold.

Lenke til hovedtekst

Kort om tema

Vi har et stort mangfold av grønnsaker i verden, det finnes tusenvis av ulike arter og sorter, smaker og lukter, som alle har utviklet ulike egenskaper og tilpasset seg ulikt klima. Teksten tar for seg grønnsakenes historie, hvor de kommer fra og hvordan grønnsakene ble møtt med skepsis da de kom til Norge. Det fins egne faktatekster om poteten og tomaten. Mange av oppskriftene på nettsiden har fakta om ulike typer grønnsaker og deres historie. Et enormt stort spiselig biomangfold har forsvunnet de siste hundre årene. Trusselen om fremtidige klimaendringer bidrar til at det blir enda viktigere at vi tar vare på mangfoldet av grønnsaker vi fremdeles har.

Læringsmål:

  • Forklare at det finnes mange forskjellige grønnsaker i verden.
  • Fortelle hvor noen grønnsaker kommer fra.
  • Forklare hvorfor poteten var viktig da den kom til Norge.
  • Kjenne til hvorfor vi har mistet et stort grønnsaksmangfold de siste årene.

Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver

Test deg selv

  1. Hvor mange forskjellige typer tomat, potet og gulrot finnes det i verden?
  2. Hvorfor har poteten historisk vært veldig viktig for oss i Norge?
  3. Hva er spesielt med økologiske grønnsaker på butikken?
  4. Hvordan ble tomaten møtt da den først kom til Europa?
  5. Hva skjedde i Irland da de kun dyrket en type potet på 1800-tallet?

Refleksjonsoppgave
Det finnes tusenvis av ulike grønnsaker i verden. Hvorfor tror du vi har så mange forskjellige grønnsaker? Tror du det har noe å si hvor i verden ulike grønnsaksorter dyrkes? Hvilke egenskaper tror du er lurt å ha for en grønnsak som skal dyrkes i Norge?

Praktisk oppgave
Smaksverksted – smak på ulike sorter av samme grønnsak. Innenfor hver sort av ulike matvarer finner du forskjellige smaker, størrelser og farger. Smaker du forskjell, og finner du din favoritt?

Faglig relevans:

Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn:

  • brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
  • kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
  • utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
  • lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre

7. trinn:

  • brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
  • brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
  • kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
  • brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser

Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:

  • utforske og sammenligne ulike dyre- og plantearters tilpasninger til miljø og levesteder og drøfte hvorfor noen arter dør ut
  • delta i høsting og bruk av naturressurser ogdrøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte

7. trinn:

  • gjøre rede for betydningen av biologisk mangfold og gjennomføre tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet i nærmiljøet

Samfunnsfag (SAF01-04)
4. trinn:

  • utforskeog gi eksempler på noen sider ved bærekraftig utvikling

7. trinn:

  • utforskehvordan mennesker i fortida livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosetningsmø
Tilbake til toppen