Lenke til hovedteks:
Kort om tema
Menneskene har gjennom hele historien livnært seg av ville vekster fra naturen. Teksten handler om hvordan alle kultiverte grønnsaker vi dyrker i dag har ville slektninger i naturen, og hvorfor det er viktig å bevare disse. Ville vekster har vært brukt i mat, medisin og kan være viktige for fremtidig matberedskap. Du lærer også hvilke ville vekster du kan sanke og hva du må huske på før du plukker dem.
Læringsmål:
- Forstå hvorfor det er viktig å bevare ville vekster.
- Identifisere noen spiselige ville vekster og vite hvordan man kan bruke dem som mat.
Forslag til diskusjonspunkter og oppgaver:
Test deg selv
- Hva er Kvann?
- Hva er sammenhengen mellom ville vekster i naturen og grønnsaker vi dyrker i dag?
- Hvordan kan vi ta vare på ville vekster?
- Er brennesle sunt?
Praktisk oppgave
Sank mat i naturen.
Se oversikt over ville vekster for nybegynnere på denne siden. Gå på jakt etter en av plantene i nabolaget. Når du har valgt deg ut en plante kan du plukke den. OBS! Du må alltid være helt sikker på at du har plukket rett plante før du smaker på den. Smak på planten, og test den ut i en matrett.
Faglig relevans:
Mat og helse (MHE01-02)
4. trinn:
- brukeredskaper, rom- og vektmål og enkle teknikker i forbindelse med matlaging
- kjenne igjen smaker i mat og undre seg over hvorfor smak er noe vi opplever ulikt
- utnytte lokale matvarer i matlaging ogpresentere leddene i produksjonskjeden fra råvare til måltid
- lage enkle måltider og bidra til å skape en trivelig ramme rundt måltider sammen med andre
7. trinn:
- brukeredskaper, grunnleggende teknikker og matlagingsmetoder til å lage trygg og bærekraftig mat som gir grunnlag for god helse
- brukesansene til å utforske og vurdere matens smak og tekstur og til å utforske anretning av mat
- kjenne igjen og gjøre rede for grunnsmaker i matvarer og fortelle om og diskutere hvordan smak kan påvirke matpreferanser og matvalg
- brukeoppskrifter i matlaging og regne ut og vurdere mengden i porsjonene både med og uten bruk av digitale ressurser
Naturfag (NAT01-04)
4. trinn:
- utforskeet naturområde og drøfte bærekraftig bruk av området
- utforskeog sammenligne ulike dyre- og plantearters tilpasninger til miljø og levesteder og drøfte hvorfor noen arter dør ut
- delta i høsting og bruk av naturressurser ogdrøfte hvordan naturressurser kan brukes på en bærekraftig måte
7. trinn:
- gjøre rede forbetydningen av biologisk mangfold og gjennomføre tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet i nærmiljøet
Samfunnsfag (SAF01-04)
7. trinn:
- utforskehvordan mennesker i fortida livnærte seg, og samtale om hvordan sentrale endringer i livsgrunnlag og teknologi har påvirket og påvirker demografi, levekår og bosetningsmø