Hopp til innhold

Foto: Sopp- og nyttevekstforbundet
FOTO:

Ville vekster

Ville vekster har blitt sanket og spist gjennom hele menneskets historie. 

  • Hva er ville vekster?
  • Hva slags ville vekster har vi spist i Norge fra gammelt av?

Selv om vi begynte å dyrke mat, fortsatte vi å sanke og spise ville vekster, som bær, nøtter og andre planter. Ville vekster har blitt brukt som medisin over store deler av verden opp gjennom historien. De ble spist ferske om sommeren, og tørket og brukt til te og krydder gjennom hele året. Ville vekster har også vært viktige i perioder med krig og uår.

Visste du at alle korn, grønnsaker frukt og bær stammer fra ville planter og har ville slektninger? Det er viktig å ta vare på disse ville slektningene, fordi de kan ha egenskaper som vi vil trenge for å dyrke mat i fremtiden. Den beste måten å bevare de ville plantene på er å ta vare på områdene og naturen de vokser i. I tillegg er det mange som jobber med å ta vare på frø fra ville slektninger av matplanter. Det finnes mange ville plantefrø i frøbanker, for eksempel i frøhvelvet på Svalbard.

Kvann har blitt spist i Norge og på Island i lang tid. Vi har både dyrket den og sanket den vilt i naturen. Helt tilbake til vikingtiden ble kvann brukt som et vidundermiddel som kunne kurere de fleste sykdommer. Den ble brukt som krydder, til supper og den ble spist fersk der folk ikke hadde tilgang på frukt. Vossakvann er en type kvann som er tatt med i vernelisten «Smakens Ark» («Ark of Taste»), en liste over spesielt verdifulle, truede matprodukter fra hele verden.  Husk at du aldri må spise vekster du ikke er helt sikker på hva er!

Forslag til ville vekster for nybegynnere

Skvallerkål: De unge, lyse bladene smaker best. Kan brukes i salat, pesto eller stuing til for eksempel pasta.
Brennesle (stornesle): Kan brukes på samme måte som spinat, i supper, paier, omelett eller pesto. Husk hansker og langermet genser og bukse når du sanker brennesle!
Løvetann: Bladene kan brukes i salater eller pesto, knoppen kan stekes og roten kan kokes og spises som gulrot.
Gjøksyre: Kan brukes i sauser i stedet for sitron, til fiskemiddager eller bare knaskes fersk.
Granskudd: Bruk de unge lyse granskuddene ytterst på grenene om våren til å lage deilig sirup. Kok granskuddene med vann og sukker, supergodt på pannekaker og is.
Tunbalderbrå: På engelsk heter planten pineapple weed, og smaken kan minne om ananas. Blomsten kan spises rå, og kan gi smak til sirup, saft og saftis.

Last ned skjema Ville vekster for begynnere her.

Visste du at det ikke var vanlig å spise sopp i Norge før i tiden? Helt frem til etter andre verdenskrig var det nesten ingen oppskrifter på sopp i norske kokebøker, og det var ikke vanlig å plukke sopp i skogen.

Viktige ting å tenke på før du sanker ville vekster:

  1. Ikke plukk planter du ikke kjenner, plukk kun de du er helt sikker på at kan spises.

  2. Hvis det er første gang du spiser en ny plante, spis bare litt av gangen. Selv om planten er spiselig, kan noen være allergiske.

  3. Ikke plukk vekster som kan være sprøytet med sprøytemidler. Plukk heller ikke vekster på steder der det er veldig skittent eller forurenset, som rett ved en trafikkert bilvei.

  4. Ikke plukk planter i naturreservater eller i andre vernede områder. Gå gjerne på slang, men spør om lov først!

  5. Ikke plukk planter som er utrydningstruet (du kan finne informasjon om hvilke planter det gjelder på artsdatabanken.no).

  6. Plukk kun det du trenger, finner du en vekst du vil plukke, ikke ta med deg alle plantene på stedet, spar noen så planten kan lage frø og komme tilbake til neste år.

  7. Ikke spis planter som ser ut som de er angrepet av insekter eller andre plantesykdommer.

Hva betyr det:
Artsdatabanken: En nasjonal kunnskapsbank for biomangfold, som blant annet registrerer nye typer dyr, planter og insekter og overvåke de plantene og dyrene som er utrydningstruet.
Bevare: Å ta vare på noe.
Egenskaper: Det er noe som gjør noe unikt og forskjellig fra alt annet.
Frøbank: Et stort lager som lagrer og tar vare på frø.
Matplanter: Planter vi mennesker kan spise, som korn, grønnsaker, frukt og bær.
Sprøytemidler: En form for gift som tar knekken på ugress, sykdommer og insekter som kan skade planten. Men sprøytemidlene kan også skade naturen, som andre planter og nyttige insekter som kan hjelpe til med å beskytte planten.
Svalbard globale frøhvelv: Verdens største frølager med over en million frøprøver fra hele verden.
Utrydningstruet: Arter, som dyr og planter, som står i fare for å dø ut.
Uår: År med lite mat.

Tilbake til toppen