Poteten har vært dyrket og spist i Andesfjellene i Sør-Amerika i tusenvis av år. I 1492 kom poteten til Europa, og på slutten av 1700-tallet hadde den spredt seg til store deler av kontinentet. Før dette hadde folk i Europa spist mest korn, men snart ble poteten like populær, spesielt nord i Europa.
Poteten kom sannsynligvis til Norge før 1750. I begynnelsen var nordmenn veldig skeptiske til denne nye rotgrønnsaken, som lenge ble sett på som en grønnsak for fattigfolk. På slutten av 1700-tallet fikk vi noe som ble kalt potetprester i Norge, som reiste rundt og fortalte om poteten for å overtale folk til å begynne å dyrke og spise den. På denne tiden var store deler av Europa rammet av sult, og siden poteten var enkel å dyrke og kunne mette mange, mente potetprestene at den ville bidra til at færre sultet. Etter hvert begynte flere å både dyrke og spise poteten, og mange mener at det er potetens fortjeneste at vi ble dobbelt så mange innbyggere i Norge gjennom 1800-tallet.