Hopp til innhold


Et mangfold av grønnsaker

Det finnes utrolig mange forskjellige grønnsaker i verden, i tusenvis av ulike smaker, størrelser, farger og fasonger.

  • Hva slags grønnsaker var de første som ble dyrket i Norge?
  • Hvilke grønnsaker kommer vi til å kunne spise i fremtiden?

Poteter, gulrøtter, tomater og alle andre grønnsaker du kan tenke deg, kommer i uendelig mange ulike varianter. Ingen er like, de smaker forskjellig og de gror på helt forskjellige steder i verden. Grønnsakene du finner i butikken er bare  et bitte lite utvalg av alle grønnsakene som finnes der ute.

Visste du at det finnes mer enn ti tusen ulike tomater, fem hundre forskjellige gulrøtter og mer enn fem tusen forskjellige potettyper i verden?

De første grønnsakene vi dyrket i Norge var grønnsaker som kål, nepe, løk og gulrøtter. Mange mente at grønnsakene kun egnet seg som dyremat og det var først i middelalderen (fra år 500 til 1500) at grønnsakene ble en viktig del av maten vi spiser. Det ble vanlig å dyrke grønnsaker i store felles grønnsakshager i byene for å få nok mat til alle. På 1700-tallet kom poteten til Norge. Den ble en viktig del av kosten vår og gjorde at færre døde av sult og flere barn vokste opp.

 I 1906 ble vitaminene oppdaget, og vi fikk kunnskap om at grønnsaker er sunne og viktige for helsa vår.

Selv om vi nå både dyrker og spiser grønnsaker i mye større grad enn tidligere i historien, kjøper vi også mye grønnsaker fra andre land. Dette kalles å importere mat. Mange av grønnsakene vi spiser har reist langt, mer enn halvparten av frukt og grønnsaker vi spiser i Norge kommer fra andre land.

Les mer om hvorfor det er viktig å ta vare på et mangfold av poteter og tomater.

Vi har mistet hundrevis av ulike grønnsakssorter de siste hundre årene fordi vi har sluttet å dyrke og spise dem. Nye, effektive grønnsaksfrø blir valgt til fordel for de gamle. Mange tror at vi i fremtiden kanskje vil måtte dyrke andre typer grønnsaker enn det vi gjør i dag fordi klimaet endrer seg. Da er det viktig å ta vare på alle de ulike grønnsakene vi fremdeles har, sånn at vi er sikre på at vi klarer å dyrke nok mat til alle i fremtiden. 

Økologiske bønder bruker ikke kunstgjødsel og sprøytemidler, og for at plantene skal trives uten kunstige hjelpemidler, må de velge planter som er sterke og godt tilpasset stedet de dyrkes. Det kan være lurt å velge et mangfold av sorter som har «superkrefter» (som urkorn og andre gamle grønnsakssorter), slik at plantene har bedre sjanse til å tåle utfordringer som mye eller lite regn, ekstrem kulde eller tørke. På den måten hjelper økologiske bønder til med å ta vare på biomangfoldet.

Hva betyr det?


Gjødsel: Er mat til plantene som de trenger for å vokse. Det finnes både kjemisk gjødsel (kunstgjødsel), og naturlig gjødsel laget av kompost, planter og husdyrmøkk.
Import: Betyr at vi kjøper varer og tjenester fra andre land. Når vi kjøper grønnsaker og andre matvarer fra andre land kan vi si at vi importerer disse varene.
Middelalderen: Tidsperiode på 1000 år, fra rundt år 500 til år 1500.
Sprøytemidler: En form for gift som tar knekken på ugress og insekter som kan skade planten. Men sprøytemidlene kan også skade naturen, som andre planter og nyttige insekter som kan hjelpe til med å beskytte planten.
Vitamin: Næringsstoffer kroppen trenger.

 

Et mangfold av rotgrønnsaker
Et mangfold av rotgrønnsaker

 

Tilbake til toppen