Hopp til innhold


Et mangfold av frø

Har du tenkt på at nesten alt vi spiser begynner med et frø? Grønnsaker, korn, frukt og bær stammer alle fra et frø.

  • Hva er et frø?
  • Hvordan tar man vare på et frø, og kan det lagres?
  • Hva slags frø vil vi ha behov for i fremtiden?

Frø kommer i alle størrelser, former og farger. Fra de aller minste, på størrelse med et støvkorn, til frø store som frukter. Noen frø er flate, andre er runde, noen er taggete og andre igjen er glatte. Noen frø har små hår, ja til og med vinger, sånn at de kan spres rundt med vinden og bli til nye planter.

Visste du at et frø er starten på en ny plante? Store trær, busker, små blomster og veldig mange grønnsaker, frukt og bær, starter alle som et frø.

Visste du at vi kan ta vare på frø i mange, mange år?

I tusenvis av år har menneskene tatt vare på tørkede frø fra planter de har dyrket. I Norge tok folk vare på de frøene som tålte korte somre med lange lyse netter, som overlevde en kald vår eller mye regn, og som allikevel ga mye mat. Det har gitt oss et stort mangfold av planter og mat som gror veldig godt akkurat her hvor vi bor.

I dag er det vanlig å kjøpe nye frøtyper, og bønder over hele verden har byttet ut eldre lokale frø med nye frø som gir mye mat. De som utvikler og selger de nye frøene har stor makt, fordi de kontrollerer mye av maten i verden. Når folk ikke lenger tar vare på grønnsaksfrø og frø fra andre spiselige planter, men bare kjøper nye, forsvinner de gamle frøtypene. Veldig mange eldre sorter av grønnsaker, frukt, bær og korn som har blitt dyrket i tusenvis av år, har de siste hundre årene forsvunnet på denne måten.

En bank for frø

Selv om vi har mistet et stort mangfold av frø er det mange som jobber med å ta vare på frø fra forskjellige grønnsaker og spiselige planter. Disse frøene blir ofte sendt til det som kalles en frøbank, et stort, iskaldt lager, der man kan ta vare på frø. Frø som lagres tørt og kaldt kan spire lenge etter at de ble høstet. Frøbankene er veldig viktige for å ta vare på gamle frø og planter, og det sies at det ligger over 7 millioner forskjellige typer frø i alle frølagrene i verden. Det er mange ulike typer grønnsaker, korn, frukt og bær!

Visste du at verdens største frølager ligger i Norge?
I en frøbank på Svalbard, en norsk øygruppe i Arktis, ligger det kasser med frø fra hele verden i det som er verdens største frølager. Det heter Svalbard Globale Frøhvelv. Der tar vi vare på frø som kanskje vil bli viktige i fremtiden. Det finnes mange andre frølagre andre steder rundt om i verden. Skulle noe skje med dem, er det fint å vite at flere av de samme frøene også ligger trygt lagret langt inne i fjellene på Svalbard.

Omringet av mat, men døde av sult
For mer enn hundre år siden reiste den russiske forskeren Nikolai Vavilov rundt i verden og sanket tusenvis av frø. Han tok frøene med seg hjem til Russland og laget verdens første frøbank. Under andre verdenskrig forsøkte tyske soldater å ta over den russiske byen Leningrad, der Vavilovs frølager lå.  En gruppe forskere bestemte seg for å vokte frølageret fordi de ikke ville at alle frøene skulle bli ødelagt. Forskerne byttet på å vokte samlingen, og selv om de sultet spiste de ingen av frøene. Ni av forskerne døde av sult! Men de klarte å bevare frølageret og alle frøene for fremtiden.

Vi blir stadig flere mennesker på jorda, og i fremtiden vil vi nok ha et annet klima enn det vi har i dag. Hvis vi tar vare på så mange ulike frø som mulig, vil vi ha mange forskjellige frø og planter å velge mellom, med mange forskjellige egenskaper. Det kan være lurt, så er vi sikre på at vi får nok mat i fremtiden.

Å sørge for at alle har tilgang til nok og trygg mat, kalles matsikkerhet. Å ta vare på et stort mangfold av frø er en viktig del av matsikkerheten.

Hva betyr det?

Arktis: Et område rundt Nordpolen.
Dyrke: Når man dyrker jorda sår man frø som vokser og blir til mat.
Frø: Et frø blir dannet etter at en plante blir befruktet, og gjør at en plante kan videreutvikle seg. Inne i frøet liggerkimen, det nye plantelivet, som bryter ut når frøet spirer
Frøbank: Et stort lager som lagrer og tar vare på frø.
Matsikkerhet: Betyr at alle mennesker skal ha tilgang på nok og sunn mat.
Svalbard: En øygruppe som utgjør den nordligste delen av Norge.

 

Tilbake til toppen