
Biomangfold - RM VG1/VG2
Her finner du lærerveiledning, støtteark til undervisningen, informasjon om gårdsbesøk og andre ressurser.
For lærere
Vårt fantastiske matmangfold består av ulike typer korn, grønnsaker, frukt og bær. Det består av husdyra våre og deres meieriprodukter, av fisk og sjømat, vilt, sopp og ville vekster. Det spiselige biomangfoldet er en gullgruve for den som vil lære å tilberede sunn, smakfull og bærekraftig mat basert på landets egne ressurser. Dessverre står store deler av matmangfoldet vårt i fare for å forsvinne. Ved å inkludere et rikt utvalg råvarer i kostholdet og på kjøkkenet, blir det enklere å ta vare på matmangfoldet for fremtiden. Velg derfor kjøtt og meieriprodukter fra bevaringsverdige husdyrraser, urkorn fra lokale møller, poteter og grønnsaker som trives i Norden og frukt og bær i sesong, ta med elevene på gårdsbesøk og bidra til å bygge forståelse for hvor maten egentlig kommer fra. Spis det, ikke mist det!
For lærer
Lærerveiledningen inneholder forslag til oppsett og gjennomføring av undervisningsopplegget Biomangfold fra gård til gaffel for elever ved restaurant-og matfag Vg1/Vg2.
Biologisk mangfold fra gård til gaffel er et undervisningsopplegg bestående av en faglig forberedende del, der elevene får tilgang til korte fagtekster som introduserer begrepet biologisk mangfold og gir en innføring i hva det spiselige biomangfoldet består av. Her følger også oppgaver som elevene kan besvare individuelt og levere inn via et nedlastbart oppgaveskjema. Deretter følger et (valgfritt) besøk til en økologisk gård (kan erstattes av film), før teori omsettes til praksis i en inspirerende 2-dagers kjøkkenpraksis med det spiselige biomangfoldet som utgangspunkt. Tilpass gjerne til egne behov og gjør det til ditt eget. Lykke til!
Støtteark til undervisningen
For elever
Arranger gårdsbesøk for elevene
Vi oppfordrer alle videregående skoler med restaurant og matfagslinje til å arrangere gårdsbesøk til en økologisk gård for sine elever. Kanskje finnes det offentlige støtteordninger dere kan søke på for å få til dette? Kanskje kan dere gå sammen med andre skoler i nærheten? Det er ikke nødvendigvis så mye som skal til for å skape en minneverdig opplevelse som virkelig setter teorien om til praksis.
Her er noen punkter som kan være verdt å merke seg med hensyn til planleggingen:
- forbered elevene faglig i forkant (se elevhefte 1 og generell lærerveiledning)
- forbered elevene på hva de kan forvente av et gårdsbesøk og hva som er lurt å huske på av bekledning
- ordne transport t/r gården (lei en minibuss, eller gå sammen om en transportplan)
- avtale omvisning med en lokal bonde (forhør deg om hvilket honnorar som kreves). Sjekk ut denne oversikten for økologiske bønder i ditt område: Finn godkjente virksomheter
- husk matpakke og huskeliste
- gjør gjerne egen avtale med bonden om innkjøp av råvarer til gjennomføring av eventuell tilhørende kjøkkenpraksis (se lærerveiledning for mer informasjon)
Digitalt besøk
Alternativ kan dere ta et digitalt besøk til den økologiske driftete Eiketoppen gård i Drøbak, der Stina Mehus er bonde.
Lenke:
#Inspirasjonsbonde Stina Mehus produserer økologisk kjøtt, egg og bær på Eiketoppen gård i Drøbak