Hopp til innhold


Salat med kål og sukkererter

Kål er en supergrønnsak sprekkfull med masse gode næringsstoffer. I denne oppskriften bruker vi hodekål og rødkål, men du kan fint bytte de ut med andre kåltyper.

25 min
Middels
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 1/2 hodekål
  • 1/4 rødkål
  • 150 g sukkererter
  • 50 g ristede hasselnøtter
  • en håndfull bringebær
  • 200 g fetaost
  • 1 ss sennep
  • 4 ss eplesidereddik
  • 1 ss honning
  • saft fra 1/2 sitron
  • salt

Slik gjør du det:

Salat

  1. Skyll hodekål og rødkål og skjær de i strimler.

  2. Vask og rens sukkerertene og del de i to.

  3. Rist hasselnøttene i en tørr stekepanne på middelsvarme i 5-10 minutter til de får litt farge. Rør om og pass på at nøttene ikke blir brent. Avkjøl.

  4. Skyll og del tomatene i biter.

  5. Ha kål, sukkererter, tomater og hasselnøtter i en salatbolle.

  6. Skyll bringebærene og ha de i salaten.

  7. Del fetaosten i biter og ha den i salaten.

Dressing

  1. Press appelsinen og ha appelsinsaften i en bolle.

  2. Tilsett sennep og eplesidereddik.

  3. Rør inn honningen. Bruker du en fast honning kan det ta litt tid før honningen løser seg opp.

  4. Smak til med salt, og hell dressingen over salaten.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Norske grønnsaker i sesong, norske kålsorter.

Tips: All frukt og grønt vi bruker i matlaging bør alltid skylles godt før bruk. Sukkererten må vaskes litt ekstra godt. Bruker du norske sukkererter kan de spises rå, mens importerte sukkererter fra andre land bør kokes et par minutter før bruk. Rens sukkerertene, kok opp vann og kok de 2 minutter. Ha de over i kaldt vann når de er ferdigkokte, da beholder de både farge og krunch.

Fakta: Forskere tror at kål har blitt dyrket i Europa i mer enn 5000 år, og det er en av de grønnsakene vi har dyrket lengst i Norge. Kål er en supersunn grønnsak, den inneholder masse bra næringsstoffer og har lenge blitt brukt som medisin. Romere og grekere la kålblader på sår for at de skulle gro bedre, og mente at kål var bra for fordøyelsen. Kålen var også viktig for å forebygge sykdommen skjørbuk på sjøreiser, en fryktet og dødelig sykdom. Skjørbuk kommer av for lite C-vitamin, og siden det ikke er C-vitamin i fisk var det viktig å ha med grønnsaker på lange sjøreiser.

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 1/2 hodekål
  • 1/4 rødkål
  • 150 g sukkererter
  • 50 g ristede hasselnøtter
  • en håndfull bringebær
  • 200 g fetaost
  • 1 ss sennep
  • 4 ss eplesidereddik
  • 1 ss honning
  • saft fra 1/2 sitron
  • salt
Tilbake til toppen