Hopp til innhold


Reinkjøttsuppe

Denne suppa består av enkle, rene råvarer satt sammen til en smaksbombe. 

3 t
Middels
6 porsjoner

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 kg kokekjøtt/kjøtt med bein på av reinsdyr
  • 2,5 liter vann (til det dekker kjøttet)
  • 2 ss grov havsalt
  • 400 g potet
  • 150 g gulrot
  • 100 g kålrot
  • 50 g sellerirot
  • 50 g purreløk
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl ferske tyttebær

Kraft laget på bein fra reinsdyr er sunt og inneholder en rekke sunne næringsstoffer. Reinsdyr beiter på ville vekster i naturen som  gjør kjøttet naturlig rikt på smak. Derfor trenger ikke denne suppa ekstra krydder.

Slik gjør du det

  1. Er kjøttet frossent, tin kjøttet og skyll det i kaldt vann.

  2. Ha kjøtt, vann og salt i en kasserolle og kok opp. Skru ned varmen, det skal småkoke. Skum av på toppen. Småkok kjøttet i 1-2 timer, til det begynner å bli mørt. Kjøttet er mørt når det løsner fra beina.

  3. Mens kjøttet koker, skrell potet og kutt i biter (rundt 2x2cm store).

  4. Skrell sellerirot, Gulrot og kålrot og kutt de i biter (rundt 1x1cm store).

  5. Finhakk purreløk.

  6. Mål opp havregryn.

  7. Ha i potet, gulrot, kålrot, sellerirot og havregryn og kok videre ca 25 minutter, til poteten er myk.

  8. Ha i purreløk de siste 5 minuttene av koketiden.

  9. Server med noen ferske tyttebær i suppetallerken, og gjerne noe godt brød ved siden av.

 

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Samisk matkultur, reinkjøtt, norske grønnsaker i sesong.

 

Når du koker kraft eller suppe med bein, kan du fjerne skummet på toppen av gryta under koking. Da blir suppa eller kraften klar i fargen.

 

Oppskrift på reinsuppe og multe panna cotta er utviklet av Elle Save Johansdatter Gaup-Oskal. Hun er utdannet kokk og har vært interessert i matlaging siden hun var liten. Elle Save er født inn i en reindriftsfamilie i Màzi, utenfor Kautokeino i Finnmark. Hun er opptatt av å bevare tradisjonell samisk matkultur, og bruker lokale, næringsrike og bærekraftige råvarer. Samtidig liker hun å utforske nye smaker og kombinasjoner og henter gjerne inspirasjon fra andre matkulturer når hun videreutvikler samiske oppskrifter.

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 1 kg kokekjøtt/kjøtt med bein på av reinsdyr
  • 2,5 liter vann (til det dekker kjøttet)
  • 2 ss grov havsalt
  • 400 g potet
  • 150 g gulrot
  • 100 g kålrot
  • 50 g sellerirot
  • 50 g purreløk
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl ferske tyttebær
Tilbake til toppen