Hopp til innhold


Pannekaka

Dette er små, tjukke pannekaker som minner litt om lapper. De er laget på sur melk som gir de en frisk og god smak.

40 min
Lett
10 porsjoner

Ingredienser

(10 porsjoner)

  • 50 g smør, pluss smør til steking
  • 4 dl mel (hvetemel, speltmel eller annet lyst mel)
  • 2 ss rørsukker
  • 2 ts natron
  • 3 egg
  • 3 dl sur melk (kulturmelk, tjukkmelk eller kefir)

Slik gjør du det:

  1. Smelt smøret i en gryte.
  2. Bland sammen mel, sukker og natron i en bakebolle.
  3. Visp egg og melk sammen i en bolle og tilsett det smeltede smøret.
  4. Bland vesken med de tørre ingrediensene og rør om til du har en klumpfri røre.
  5. La pannekakerøra svelle i rundt 20 minutter, da blir røra tykkere.
  6. Smelt litt smør i en stekepanne og stek små pannekaker på middels varme. Når pannekakene har fått bobler på overflaten er de klare til å snus. Stekes til de får en fin farge.
  7. Server pannekakene med syltetøy, sirup, frukt eller bær.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Urkorn, syrnet melk.

Tips: Visste du at natron elsker sure melkeprodukter? Natron får deigen til å heve, på samme måte som gjær og bakepulver, men bruker du sur melk bør du bruke natron, hvis ikke kan pannekaka bli flat. Bruker du vanlig melk som ikke er sur kan du fint bruke bakepulver.

Fakta: For å ta vare på melka var det før i tiden vanlig å syrne den, altså gjøre den sur. Tettemelk eller tjukkmelk er melk som tradisjonelt ble syrnet ved hjelp av tettegras, en spesiell plante. Kulturmelk er syrnet ved å tilsette melkesyrekultur. Kefir er basert på kefirkorn som består av ulike melkesyrebakterier og gjær.

Ingredienser

(10 porsjoner)

  • 50 g smør, pluss smør til steking
  • 4 dl mel (hvetemel, speltmel eller annet lyst mel)
  • 2 ss rørsukker
  • 2 ts natron
  • 3 egg
  • 3 dl sur melk (kulturmelk, tjukkmelk eller kefir)
Tilbake til toppen