Hopp til innhold


Løksuppa

Visste du at løk er den tredje mest populære grønnsaken i verden? Løk er noe av det sunneste du kan spise og er skikkelig digg som suppe.

1 t 30 min
Middels
6 porsjoner

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 8 store, gule løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 100 g smør
  • 2 ss olje
  • 2 liter kjøtt-, kylling- eller grønnsakskraft
  • 2 laurbærblad
  • 2 ts hvitvinseddik
  • salt og pepper
  • et halvt tørt brød eller en baugett
  • revet ost til topping

Slik gjør du det

  1. Skrell løken og kutt den i tynne skiver.

  2. Skrell hvitløken og finhakk den, bruk eventuelt hvitløkpresse.

  3. Varm opp smør og olje i en gryte og stek løken på lav varme – den skal bli fin og lys brun i fargen. Jo lengre den får stå å brunes, dess bedre, gjerne 1 times tid. Rør innimellom og pass på at du ikke svir den!

  4. Tilsette hvitløk når løken begynner å bli ferdig. Stek videre et par minutter.

  5. Tilsett kraft og laurbærblad, og smak til med salt og pepper. La suppa koke i rundt 15 minutter.

  6. Skjær brødet i skiver, rist det og legg det på et stekebrett med bakepapir. Dekk skivene med revet ost og sett midt i ovnen ved 200 grader. Stek til osten er gyllen, rundt 8 minutter.

  7. Hell suppa i skåler og legg gjerne ostesmørbrødet på toppen av suppa før du serverer.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Norske grønnsaker i sesong, norske løksorter.

Løk er en supersunn grønnsak, og i Norge har vi dyrket løk helt tilbake til vikingetiden. Før trodde folk at løk kunne suge til seg ulykker og dårlig energi, og at løk kunne drive ut sykdom. Løk har også vært brukt som symbol på svart magi.

Ingredienser

(6 porsjoner)

  • 8 store, gule løk
  • 2 hvitløksfedd
  • 100 g smør
  • 2 ss olje
  • 2 liter kjøtt-, kylling- eller grønnsakskraft
  • 2 laurbærblad
  • 2 ts hvitvinseddik
  • salt og pepper
  • et halvt tørt brød eller en baugett
  • revet ost til topping
Tilbake til toppen