Hvit bacalao
Dette er en klippfiskrett som bakes i ovnen med hvit saus og grønnsaker. Den kan også lages med fersk fisk (se tips).
Ingredienser
(4 porsjoner)
- 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
- 500 g poteter
- 1 purre
- 4 gulrøtter
- 1 pastinakk
- 2 hvitløksfedd
- 50 g smør
- 3-4 ss mel
- 5 dl melk
- 2 dl fløte
- ¼ ts muskat
- salt og pepper
- 50 g raspet ost
Slik gjør du det:
-
Dagen før du skal lage bacalao: Legg klippfisken i en bolle med vann. Pass på at vannet dekker klippfisken, og bytt gjerne vann en gang før du skal lage retten.
-
Rens klippfisken for skinn og bein og del den i skiver, rundt 2 cm tykke.
-
Skjær potet og purre i skiver.
-
Skjær gulrot og pastinakk i biter, rundt 1x1 cm.
-
Skrell hvitløken og finhakk den, eller bruk hvitløkpresse.
-
Stek løk, potet, gulrot, pastinakk og hvitløk i olje i en stekepanne på middels varme til løken er gyllen og blank, rundt 10-15 minutter. Pass på at det ikke brenner seg.
-
Lag hvit saus ved å smelte smør i en gryte, tilsett mel og rør godt, til du har en tykk masse. Tilsett litt og litt melk i en tynn stråle, og rør godt mellom hver gang du har i mer melk. Når du har tilsatt all melken tilsetter du fløte.
-
Kok opp sausen og la sausen småkoke i rundt 5 minutter. Rør med jevne mellomrom så den ikke brenner seg. Smak til med muskat, salt og pepper. Husk at klippfisken er salt, så pass på å ikke salt for mye.
-
Legg fiskebiter i en ildfast form, hell over grønnsakene og den hvite sausen, og dryss over raspet ost.
-
Stek ved 200 grader i 30-40 minutter. Bacalaoen er ferdig når potetene er myke.