Hopp til innhold


Hvit bacalao

Dette er en klippfiskrett som bakes i ovnen med hvit saus og grønnsaker. Den kan også lages med fersk fisk (se tips).

1 t 30 min
Middels
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
  • 500 g poteter
  • 1 purre
  • 4 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 2 hvitløksfedd
  • 50 g smør
  • 3-4 ss mel
  • 5 dl melk
  • 2 dl fløte
  • ¼ ts muskat
  • salt og pepper
  • 50 g raspet ost

Slik gjør du det:

  1. Dagen før du skal lage bacalao: Legg klippfisken i en bolle med vann. Pass på at vannet dekker klippfisken, og bytt gjerne vann en gang før du skal lage retten.

  2. Rens klippfisken for skinn og bein og del den i skiver, rundt 2 cm tykke.

  3. Skjær potet og purre i skiver.

  4. Skjær gulrot og pastinakk i biter, rundt 1x1 cm.

  5. Skrell hvitløken og finhakk den, eller bruk hvitløkpresse.

  6. Stek løk, potet, gulrot, pastinakk og hvitløk i olje i en stekepanne på middels varme til løken er gyllen og blank, rundt 10-15 minutter. Pass på at det ikke brenner seg.

  7. Lag hvit saus ved å smelte smør i en gryte, tilsett mel og rør godt, til du har en tykk masse. Tilsett litt og litt melk i en tynn stråle, og rør godt mellom hver gang du har i mer melk. Når du har tilsatt all melken tilsetter du fløte.

  8. Kok opp sausen og la sausen småkoke i rundt 5 minutter. Rør med jevne mellomrom så den ikke brenner seg. Smak til med muskat, salt og pepper. Husk at klippfisken er salt, så pass på å ikke salt for mye.

  9. Legg fiskebiter i en ildfast form, hell over grønnsakene og den hvite sausen, og dryss over raspet ost.

  10. Stek ved 200 grader i 30-40 minutter. Bacalaoen er ferdig når potetene er myke.

Tips: Til denne oppskriften kan du også bruke fersk fisk i stedet for klippfisk. Steketiden er den samme, retten er ferdig når potetene er myke. Bruker du fersk fisk kan du eventuelt ha i litt mer salt i den hvite sausen.

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 500 g klippfisk (husk å vanne den ut!)
  • 500 g poteter
  • 1 purre
  • 4 gulrøtter
  • 1 pastinakk
  • 2 hvitløksfedd
  • 50 g smør
  • 3-4 ss mel
  • 5 dl melk
  • 2 dl fløte
  • ¼ ts muskat
  • salt og pepper
  • 50 g raspet ost
Tilbake til toppen