Hopp til innhold


Ertehummus

15 min
Lett
4 porsjoner

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 1 pk frosne erter (rundt 300 g)
  • 1 ts salt
  • 1-2 hvitløkfedd
  • 1 ts spisskummen
  • 3 ss olje
  • 2 ss sitronsaft
  • friske urter

Slik gjør du det:

  1. Fyll en kjele halvfull med vann og kok opp vannet. Tilsett salt og frosne erter.

  2. La ertene koke et par minutter til de er myke. Hell av det kokende vannet og avkjøl ertene i kaldt vann, da beholder de den fine grønnfarge.

  3. Ha ertene i en foodprosessor, eller en bolle om du bruker stavmikser. Tilsett hvitløk, spisskummen og olje og kjør til en fin mos. Smak til med sitron.

  4. Server gjerne hummusen med friske urter og godt brød til.

Hvorfor er denne oppskriften del av vårt spiselige biomangfold? Norske ertesorter, som jærert. 

Fakta: Erter ble mest sannsynlig dyrket og spist i Asia allerede for 12000 år siden. På Jæren i Norge har det blitt dyrket en ert som heter Jærert i mange hundre år. På 1950- tallet var Jærerten nesten helt utryddet, men én mann fortsatte å dyrke erten. Han sendte noen erter til frøhvelvet på Svalbard og noen til den nordiske genbanken. Det førte til at det Jærerten ikke ble utryddet. Jærert er tatt med i vernelisten «Smakens Ark» («Ark of Taste»), en liste over spesielt verdifulle, truede matprodukter fra hele verden. 

Visste du at vikingene anså guden Tor som ertens far, og at tradisjonen med å spise ertesuppe på torsdager (Tors-dag) fremdeles finnes i Sverige?

 

Ingredienser

(4 porsjoner)

  • 1 pk frosne erter (rundt 300 g)
  • 1 ts salt
  • 1-2 hvitløkfedd
  • 1 ts spisskummen
  • 3 ss olje
  • 2 ss sitronsaft
  • friske urter
Tilbake til toppen